Ελληνικά μεζεδάκια με σπιτικό ψωμί

Μια πολύ μεγάλη χαρά στην κουζίνα είναι να ψήνεις ένα δικό σου ψωμί!

Αναθεωρώ ό,τι έλεγα μέχρι τώρα για το πόσο περιττό είναι να ασχολείσαι με το πλάσιμο του ψωμιού μια που υπάρχουν τόσο εύκολα και τόσο κοντά μας χιλιάδες αρτοποιεία με πολλά είδη ψωμιού.

Το πιάσιμο του προζυμιού, το ζύμωμα, το φούσκωμα και το ψήσιμο ενός ψωμιού είναι μια πολύ ευχάριστη ενασχόληση, καθόλου χρονοβόρα αλλά αντίθετα μια δημιουργική εμπειρία.

Μετά μανίας προσπαθώ τελευταία να φτιάξω το τέλειο προζύμι για το πιο καταπληκτικό ψωμί που έχω δοκιμάσει. Είναι αυτό που στ’ Αγγλικά λέγεται sourdough και σε ελεύθερη μετάφραση θα το έλεγα ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι!

Γράφω τις παρατηρήσεις μου, προσθέτω με ευλάβεια και σε σταθερές ώρες το αλεύρι και το νερό, δοκιμάζω ποικιλίες από αλεύρι και εξελίσσω τον τρόπο που ζυμώνω, με καινούριο τέμπο. Πλάθω, τεντώνω, ανασηκώνω, αναποδογυρίζω και πάλι απλώνω και… μου αρέσει πολύ!

Μια δοκιμή και μόνον θα σας ενθουσιάσει! Ίσως το ζύμωμα να γίνεται πιο εύκολα με ειδικό μηχάνημα αλλά όταν φτιάξεις μια μικρή ποσότητα για ένα μόνον καρβέλι, δεν είναι τίποτε να το ζυμώσεις και να το ψήσεις, by hand!

Δεν είναι μόνον η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού που θα σας συναρπάσει αλλά και τα ανοιχτά σάντουιτς που θα ετοιμάσετε στη στιγμή, εμπνευσμένα από το νόστιμο ψωμί! Όπως βγαίνει ζεστό από το φούρνο σας, κόψτε μακρόστενες φετούλες, φορτώστε τες με ψητά λαχανικά, τυριά και να ένα υπέροχο ελαφρύ γεύμα γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο!

Εδώ θα σας δώσω τις συνταγές για τα υλικά του ανοιχτού σάντουιτς. Και η συνταγή για το τέλειο sourdough ψωμί ακολουθεί..προσεχώς!

(Visited 503 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Ελληνικά μεζεδάκια

Θα χρειαστούμε

  • 2-3 μακρόστενες φέτες από ένα καρβέλι ψωμί κομμένες στα δύο
  • 100 γρ. μελιτζανοσαλάτα σπιτική – η συνταγή παρακάτω
  • 8-10 ντοματίνια
  • 2 κουταλιές της σούπας κρέμα τυρί –αν θέλετε, το γλυκόξινο αιγοπρόβειο τυρί Νάουσας, το νιβατό
  • Τυρί αιγοπρόβειο Βλάστης ή μανούρι σε μπαστουνάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • ½ κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μπαλσάμικο ξύδι
  • Φρέσκο θυμάρι, μερικά κλωναράκια
  • Λίγη κάππαρη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για 2 άτομα

  1. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: Πλένουμε και κόβουμε στα δύο κατά μήκος την κόκκινη πιπεριά, κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι, πλένουμε και κόβουμε στα δύο τα ντοματίνια.
  2. Σε ρηχό ταψί που είναι κατάλληλο για μπισκότα, ρίχνουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια, αραδιάζουμε τα λαχανικά, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε κλωναράκια θυμάρι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμη και 1 κουταλιά μπαλσάμικο ξύδι.
  3. Ανάβουμε το φούρνο στους 230 ⁰C. Μόλις φθάσει στη σωστή θερμοκρασία, βάζουμε το ταψί μας και κλείνουμε τελείως το φούρνο. Αφήνουμε για 3-4 ώρες τα λαχανικά στον κλειστό αλλά ζεστό φούρνο.
  4. Όταν τα βγάλουμε είναι ψητά και πεντανόστιμα να τα χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες μας. Ξεφλουδίζουμε τις κόκκινες πιπεριές και τις κόβουμε με ένα μαχαιράκι σε λεπτές λωρίδες.
  5. Όση ώρα «ψήνονται» τα λαχανικά μας, ετοιμάζουμε τη σπιτική μελιτζανοσαλάτα: Η μελιτζάνα ψήνεται ολόκληρη σε κουζίνα γκαζιού. Την πλένεται, την τρυπάτε με το πιρούνι και την κρατάτε πάνω στη φωτιά με δυο πιρούνια. Θέλει λίγη υπομονή…ή αγοράζετε έτοιμη ψημένη μελιτζάνα σε βαζάκι!
  6. Την ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστή και αδειάζουμε το περιεχόμενό της σε ένα πιάτο. Λιώνουμε με το πιρούνι, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Στύβουμε λεμόνι και 1 κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο. Αν θέλουμε, ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά. Δοκιμάζουμε τη γεύση και συμπληρώνουμε όποιο από τα υλικά θέλουμε να υπερισχύει σε γεύση.
  7. Ετοιμάζουμε τα σάντουιτς. Πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε λίγο ακόμη πιπέρι, κλωναράκια θυμάρι και ψεκάζουμε με λίγο ελαιόλαδο φρέσκο. Αν δεν έχετε χωριάτικο καλό ψωμί, ψήστε τις φέτες σας αφού τις ψεκάσετε με λίγο ελαιόλαδο και τις τρίψετε με λίγο φρέσκο σκόρδο.

tap01