Εκείνα τα νόστιμα τετράγωνα γλυκάκια με καραμέλα

Ή Caramel shortbread

Ή και: millionaire’s shortbread

Τώρα πώς να μεταφράζονται αυτά τα γλυκά στα Ελληνικά; «Το κουλουράκι του εκατομμυριούχου»; Τελευταία πολύ λέξη ταμπού αυτή για μας, δεν θα την υιοθετήσω…και καταλαβαίνετε ότι δεν μιλάω για το «κουλουράκι», που ειδικά τώρα που πλησιάζει το Πάσχα είναι μια από τις πιο πολυζυμωμένες ελληνικές συνταγές….

Η φράση αυτή υπονοεί σίγουρα το μπισκότο shortbread, τόσο αγαπητό στη γηραιά Αλβιόνα αλλά σε έκδοση πολύ πλούσια, με καραμέλα και σοκολάτα. Στα Ελληνικά όμως δεν ξέρουμε ακριβώς την μετάφραση του shortbread, εκτός από το ότι είναι το κλασικό εγγλέζικο μπισκότο. Αν και εγώ παλιά νόμιζα πως έτσι λέγονται μόνον τα σκωτσέζικα μπισκότα.

Θα έλεγα πως είναι ένα παραδοσιακό γλυκό στην Αγγλία όσο και στη Σκωτία. Θα το βρεις σε όλες τις βιτρίνες με γλυκά παντού από ζαχαροπλαστεία, μπουφέ ξενοδοχείων μέχρι καφετέριες των πανεπιστημίων και σε παιδικά ή μη πάρτι. Είναι ένα γλυκό που μοιάζει να φτιάχτηκε στο σπίτι και γι’ αυτό τόσο επιθυμητό. Με κάθε ποικιλία σοκολάτας στην επικάλυψή του.

Γενικά οι Άγγλοι δεν αρέσουν την πολλή ζάχαρη και τα σιρόπια στα γλυκά τους – δεν θα έλεγα το ίδιο βέβαια για το βούτυρο ή την μεταμφιεσμένη ζάχαρη, δηλαδή την καραμέλα που υπάρχει σε πολλές μορφές και χρήσεις.

Αλλά αυτό το γλυκό είναι λίγο… μπόμπα από ζάχαρη. Για μένα όμως όχι! Είναι απλά μια ανάμνηση της απόλυτης επιβράβευσης. Γιατί κάθε φορά που θυμάμαι να το καταναλώνω είναι σε κάποιες προσπάθειές μου που ολοκλήρωνα με επιτυχία. Το δώρο μου λοιπόν στον εαυτό μου ήταν ένα κομμάτι millionaire’s shortbread. Πάντα. Πολύ πιο απολαυστικό από μια σκέτη σοκολάτα και τέλειο μαζί με τον καφέ ή το τσάι. Και καθόλου παχυντικό μετά από μια κουραστική μέρα και συνειδητά μετρημένη την υπόλοιπη καθημερινή διατροφή σου. Υπέροχο και τόσο εθιστικό!

Μήπως όμως να το πούμε «το κεκάκι με επικάλυψη σοκολάτας και καραμέλας»; Πολύ μακριά μετάφραση που απέχει από την πραγματικότητα γιατί καθόλου δε μοιάζει με αυτό που θα λέγαμε κέικ.

Ή «το μπισκότο με καραμέλα και σοκολάτα»; Συνήθως τα μπισκότα έχουν άλλη εμφάνιση και άλλη υφή αν και αυτά είναι τραγανά στη ζύμη τους και τρίβονται όπως ένα μπισκότο. Αλλά και τρώγονται πολύ γρήγορα όσο τα μπισκότα!

Εγώ λέω να τα πούμε: Εκείνα τα νόστιμα τετράγωνα γλυκάκια με καραμέλα. Γιατί η γεύση της καραμέλας είναι ο τέλειος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη ζύμη και στη σοκολάτα και υπερισχύει τελικά. Αν τα ξέρετε, θαυμάσια. Εγώ θα σας δώσω τις ιδέες μου και πώς τα έφτιαξα πολύ εύκολα και νοστιμότατα. Αν δεν τα ξέρετε, δοκιμάστε να τα φτιάξετε. Θα τα κεράσετε σε πάρτι, στον απογευματινό καφέ, σε ένα χαλαρό brunch και θα ξετρελαθείτε με τη γεύση τους.

oldbr11

 

(Visited 1.039 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Millionaire’s shortbread

Θα χρειαστούμε

Για τη ζύμη
  • 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
  • 50 γρ. ξανθή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. αλεύρι ρυζιού (αν θέλετε βάλτε σιμιγδάλι ψιλό)
Για την καραμέλα
  • 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
  • 50 γρ. ζάχαρη ξανθή από ζαχαροκάλαμο
  • 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας golden syrup – σε πολλά σουπερμάρκετ θα το βρείτε, αλλιώς βάλτε σιρόπι γλυκόζης
Για τη σοκολάτα
1η περίπτωση
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος 54% με 1 κουτάλι της σούπας καλαμποκέλαιο (ή όπως εγώ βάλτε σταφυλέλαιο)
2η περίπτωση
  • 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος με σοκολατένιες γραμμές που θα φτιάξετε με 40 γρ. μαύρης σοκολάτας 70% ανάμικτης με 1 κουταλάκι του γλυκού καλαμποκέλαιο (ή σταφυλέλαιο-grapeseed oil)

Εκείνα τα νόστιμα τετράγωνα γλυκάκια με καραμέλα

Φτιάχνονται πρώτα σε ταψί και μετά κόβονται σε τετράγωνα κομμάτια.

br07

Αυτά τα γλυκά βασίζονται σε παλιά συνταγή από ένα βιβλίο του 1985, έκδοση του Sainsbury’s.

Διαδικασία για τη ζύμη

  1. Βουτυρώνετε το ταψάκι και το στρώνετε με ένα αντικολλητικό χαρτί που βγαίνει από τα χείλη του ταψιού λίγο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε εύκολα να βγάλετε το γλυκό από το ταψάκι όταν χρειαστεί.
  2. Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει και αναμιγνύετε τη ζάχαρη. Χτυπάτε ακόμη λίγο.
  3. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλεύρι ρυζιού και ανακατώνετε με ένα κουτάλι.
  4. Ζυμώνετε ελάχιστα ίσα να αναμιχθούν τα υλικά. Απλώνετε ομοιόμορφα το ταψάκι. Αν η ζύμη κολλάει, τοποθετείστε από πάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και στρώστε με ένα μικρό πλάστη ή με το χέρι σας. Αφαιρέστε το χαρτί.
  5. Τρυπάτε με ένα πιρούνι τη ζύμη.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά στους 180⁰ C. Βγάζετε από το φούρνο για να κρυώσει.

oldbr14

Διαδικασία για την καραμέλα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι με χοντρό πάτο θα βάλετε όλα μαζί τα υλικά.
  2. Με μια ξύλινη κουτάλα τα ανακατώνετε να λιώσουν, να μην κολλήσουν (γι’ αυτό η φωτιά είναι χαμηλή) και να μεταμορφωθεί σε καραμέλα με ένα βαθύ χρυσό χρώμα. Αυτό είναι το caramel fudge. Θα σιγοβράσετε περίπου 10 λεπτά για να αποχτήσει το επιθυμητό χρώμα η καραμέλα. Με συνεχές ανακάτεμα. Αν αρχίζει να κοχλάζει πολύ, τραβάμε την κατσαρόλα, όσο να βράζει σιγανά και μετά την ξαναβάζουμε στη φωτιά.
  3. Απλώνετε πάνω στη ζύμη μόλις κρυώσει λίγο, δηλαδή μετά από 5 λεπτά.

Διαδικασία για τη σοκολάτα

  1. Την σοκολάτα θα λιώσετε σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο που θα ακουμπήσετε πάνω σε κατσαρολάκι με λίγο νερό. (μπαιν μαρί). Κόψτε ίσα μικρά κομμάτια σοκολάτας και ανοίξτε τη φωτιά. Όταν αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώστε να σιγοβράζει και να μην ακουμπάει το νερό στον πάτο με τη σοκολάτα. Μόλις λιώσει, τραβήξτε από τη φωτιά, αναμίξτε το λάδι και ρίξτε ομοιόμορφα πάνω στην κρύα καραμέλα.
  2. Αν χρησιμοποιήσετε την διχρωμία με σοκολάτα γάλακτος-πικρή σοκολάτα, θα αφήσετε ένα βράδυ την πρώτη στρώση σοκολάτας να κρυώσει καλά. Εκτός ψυγείου. Την άλλη μέρα θα λιώσετε με τον ίδιο τρόπο την πικρή σοκολάτα, θα την ανακατώσετε με το σταφυλέλαιο ή καλαμποκέλαιο και θα την απλώσετε σε γραμμές πάνω από την σοκολάτα γάλακτος. Αφήστε 4 ώρες να κρυώσει και να ξαναπήξει η σοκολάτα.

br01

br09

 

Με ένα μαχαίρι που έχετε βουτήξει σε καυτό νερό και σκουπίσατε με χαρτί κουζίνας, κόψτε τετράγωνα κομμάτια. Κάθε φορά που θα βυθίζετε το μαχαίρι στο γλυκό, να το σκουπίζετε για να είναι καθαρό.

Διατηρήστε τα γλυκά στο ψυγείο μετά από μια μέρα. Η γεύση της καραμέλας είναι πιο έντονη και το γλυκό πιο ισορροπημένο στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε κουβερτούρα γάλακτος στην επιφάνεια. Αλλά πιο εντυπωσιακά είναι τα τετράγωνα με τη δίχρωμη σοκολάτα!

old br13