Γλυκά πλεξουδάκια με κάρδαμο και κανέλα

Πόσο μου αρέσουν οι πλούσιοι φούρνοι, δε λέγεται! Εκεί που νιώθεις ότι η εικόνα δεν θα σε διαψεύσει στη γεύση και στην ποιότητα ποτέ. Και τους ανακαλύπτεις πάντοτε, σε μια γειτονιά ή σε κάποιον σικ δρόμο, περπατώντας στην πόλη. Άπειρες δημιουργίες, φρεσκότατες και φαντασία στα χειροποιήματα να ξεχυλίζει. Σε κάθε τόπο που θα επισκεφτώ, έχω ένα αγαπημένο μέρος που δεν αλλάζω καθόλου εύκολα. Και είμαι σίγουρη γι’ αυτό που θα πάρω και πολύ ευχαριστημένη ακόμη πριν κάνω το πρώτο βήμα, τόσο  για το περιεχόμενο, όσο για το άψογο περιτύλιγμα και για την εξυπηρέτηση. Timeless beauty, θα το χαρακτήριζα ή και απλά αγάπη γι’ αυτό που κάνουν και σίγουρα φαίνεται. Τους φούρνους σκέφτομαι, όταν επιχειρώ κάποιες ζύμες που βέβαια δεν μπορεί να γίνονται στο σπίτι όπως σε έναν επαγγελματικό χώρο, αλλά είναι πλασμένες με το ίδιο μεράκι και σ’ ευχαριστούν πάντοτε γιατί τις φτιάχνεις μόνος σου, διαλέγεις ένα ένα τα υλικά και κυρίως έχεις τους δικούς σου πιστούς πελάτες, που είναι η οικογένεια και οι φίλοι σου.

Για σήμερα αυτά τα γλυκά ψωμάκια με μπόλικη ζάχαρη, κάρδαμο και κανέλα είναι τρέλα.

(Visited 442 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Γλυκά πλεξουδάκια με κάρδαμο και κανέλα

Θα χρειαστούμε

  • Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:
  • 500ml γάλα χλιαρό
  • 100 γρ. βούτυρο τύπου Κέρκυρας
  • 180 ml Muscovado light brown – ακατέργαστη ζάχαρη με μελάσα
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 800 γρ. αλεύρι βιολογικό
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 6 σπόρους κάρδαμο
  • Μια χούφτα νισεστέ για το ζύμωμα
Γέμιση
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 7 κουταλιές της σούπας, πολύ γεμάτες, ζάχαρη Muscovado light brown
  • Μίγμα 1 κουτ. γλυκού κανέλας, ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, από  ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλου και μοσχοκάρυδου

Διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το βούτυρο σε κομματάκια και ζεσταίνουμε μέχρι απλά να λιώσει το βούτυρο.

Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, τη μαγιά τριμμένη και το μίγμα αυτό πολύ χλιαρό για να μη χαλάσει η μαγιά. Αλλά όχι και κρύο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κάρδαμο, κοπανισμένο και αφού έχουμε αφαιρέσει τα τσόφλια των καρπών του.

Ρίχνουμε το αλεύρι και πασπαλίζουμε από λίγο ψηλά το αλάτι. Ανακατώνουμε με ένα κουτάλι από έξω προς τα μέσα και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι. Στην αρχή κολλάει αλλά με το ζύμωμα πάνω σε μια επιφάνεια που έχουμε ρίξει μια χουφτίτσα νισεστέ, θα σταματήσει να κολλάει. Ζυμώνουμε για 15 με 20 λεπτά του να απελευθερωθεί η γλουτένη.

Φτιάχνουμε μια μπάλα μαλακή και την αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου, σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη για να φουσκώσει και να ξεκουραστεί.

Κόβουμε τη μισή ποσότητα και πάλι στην αλευρωμένη επιφάνεια με το νισεστέ ανοίγουμε απαλά ένα φύλλο παραλληλόγραμμο, πάχους περίπου 1 εκ.

Ρίχνουμε το μίγμα που είναι μπόλικο, όχι μέχρι τις άκρες. Διπλώνουμε τη μια μακρόστενη πλευρά προς την άλλη. Τώρα έχουμε και πάλι ένα στενό παραλληλόγραμμο. Χωρίζουμε με ένα μαχαίρι στενές λωρίδες κάθετα, πάχους περίπου 1,5 εκ. και στρίβουμε με το χέρι μας, γυρίζουμε να γίνει σα στεφανάκι και μπλέκουμε τις δυο άκρες μεταξύ τους.

Σε ταψί για μπισκότα ρηχό που έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα, βάζουμε τα πλεξουδάκια μας. Τα τοποθετούμε αραιά. Από πάνω με πινέλο σιλικόνης αλείφουμε λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την ίδια ζάχαρη ή αν μας περίσσεψε από τη γέμιση καλύπτουμε όσο μπορούμε με αυτήν την επιφάνεια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο και εντω μεταξύ τα πλεξουδάκια μας φουσκώνουν. Ψήνουμε στους 220˚C για 12 λεπτά ή μέχρι να δούμε πως ρόδισαν. Ψήνουμε στη μέση του φούρνου.

Είναι φυσικά at their best την πρώτη μέρα. Αλλά και τις επόμενες ημέρες, αν τα βάλατε μερικά δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων γίνονται τέλεια. Απίθανα για το πρωινό!

Happy morning to all!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτήν τη συνταγή την εμπνεύστηκα από το μπλογκ Betty’s cuisine όπου διάβασα και έμαθα για τα bullar, τσουρεκάκια εκ Σουηδίας πριν από μερικά χρόνια και την ευχαριστώ πολύ που μου έδωσε την ιδέα να φτιάχνω αυτά τα γλυκά πλεξουδάκια με τον δικό μου τρόπο.