Αυτός ο Καινούριος Κόσμος

eccles cake lenafusion.gr

-And, he, asks you to leave your family, your mother and father, your village and go with him so far away, to Siberia?

-It’s a new world, papa, a new world….

Είναι αυτός ο αυθεντικός διάλογος στην ταινία «Ο βιολιστής στη στέγη»; Όχι, ακριβώς!

Είναι αλήθεια όμως πως τα κορίτσια της οικογένειας στην ταινία του ’70, έλκονται από έναν «καινούριο κόσμο», όπως τον ονομάζουν συνεχώς. Και δε διστάζουν να πάνε αντίθετα στην παράδοση, ν’ αφήσουν πίσω τους αγαπημένες συνήθειες και πολύτιμους ανθρώπους και να ακολουθήσουν την αγάπη σε κάποια άγνωστη γωνιά της γης.

Όταν είδα για πρώτη φορά αυτούς τους χωρισμούς ήμουν μικρή.  Οι αντιδράσεις των γονιών όσο και τα διλήμματα των νεαρών ανάμεσα στο νέο και το παλιό, το συνηθισμένο και το ανατρεπτικό, μου φάνηκαν σα μια ευχάριστη νότα σε μια πολύ συναισθηματική ταινία.

-Μπαμπά, το αποφάσισα, θα φύγω, δεν μπορώ άλλο, θέλω να δω πώς θα είναι εκεί η ζωή για μένα…..

Όταν είπα για πρώτη φορά αυτά τα λίγα λόγια, ένιωσα έναν βόμβο στα αυτιά μου, σαν να άκουγα και ‘γω μόλις τότε την απόφασή μου και έμεινα να τη σκεφτώ λίγο ακόμη, μπροστά στα σιωπηλά μάτια του μπαμπά και στο αμήχανο χαμόγελο της μαμάς.

-Πιστεύω ότι αξίζει να το δοκιμάσω, αυτός ο τόπος είναι ίσως μια καλύτερη επιλογή…θα προσπαθήσω…

Όταν άκουσα για πρώτη φορά αυτές τις λέξεις, να απευθύνονται σε μένα, σκέφτηκα, να πάλι ο «καινούριος κόσμος» της ταινίας!

Άλλες εποχές, άλλοι λόγοι, άλλες αφορμές. Οι ίδιοι άνθρωποι ανταλλάσσουν παρόμοια λόγια.

Ένας μπαμπάς και ένας γιος. Μια μαμά και μία κόρη.

Και αναρωτιέμαι…Πού είναι επιτέλους αυτός ο καινούριος κόσμος κάθε φορά; Γιατί ποτέ δεν παλιώνει, παρά στα μάτια των νεαρών φαντάζει υπέροχο και φιλόδοξο αυτό το άγνωστο Pleasantville, ενώ στα μάτια των μεγάλων είναι τόσο άκαρδα παράδοξο και συγκινησιακά φορτισμένο;

-Έλα να πλάσουμε κουλουράκια, μου είπε μια φορά η μαμά μου. Εγώ πάντα όταν θέλω να ξεχάσω κάτι, πλάθω κουλουράκια. Έλα και συ κοντά μου!

Θέλω κι εγώ σήμερα, λοιπόν, να πλάσω πολλά κουλουράκια!

Μια αφιέρωση στoν τωρινό «καινούριο κόσμο», τον κόσμο όλων αυτών των νεαρών παιδιών που μεταναστεύουν.

(Visited 241 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Γεμιστά μπισκότα με κρέμα κάσταρντ πάουντερ

custard creams pile lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

Για το Μπισκότο

  • 175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 50 γρ. caster ζάχαρη – ή λευκή ζάχαρη τριμμένη στο μπλέντερ
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κάσταρντ πάουντερ – υπάρχει έτοιμη συσκευασία στο σουπερμάρκετ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη Γέμιση

  • 100 γρ. βούτυρο που έχει μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου για να μπορεί να δουλευτεί
  • 140 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη, συν λίγη ακόμη
  • 2 κουτάλια της σούπας κάσταρντ πάουντερ
  • 2-3 σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής – μπορεί να παραλειφθεί

Διαδικασία

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μίγμα.
Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι. Ζυμώνουμε μια μαλακιά ζύμη, αρχικά με το κουτάλι και ύστερα με τα χέρια μας, όχι για πολλή ώρα.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Με το χοντρό πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο χονδρό, ½ εκατοστού. Ξεκινάμε το ρολάρισμα σιγά σιγά γιατί δε θέλουμε να μας κοπεί η ζύμη που είναι κάπως σκληρή από το ψυγείο. Όμως σχεδόν αμέσως θα γίνει εύπλαστη όσο χρειάζεται.
Κόβουμε τα μπισκοτάκια με στρόγγυλο κουπ πατ, 4 εκατοστών διάμετρο. Διακοσμούμε τα μισά μπισκότα με μπαστουνάκια και μικρά μπαλάκια ζύμης για να μοιάζουν με τα αληθινά custard cream μπισκότα!
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα ή ρηχό ταψί όπου έχουμε στρώσει ένα αντικολλητικό λαδόχαρτο ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 8-10 λεπτά. Από κάτω από τη λαμαρίνα σας τοποθετείστε ένα δεύτερο ταψί ώστε να έχουν ομοιόμορφο χρώμα στο ψήσιμο και να μη ροδίσουν από κάτω.
Όταν κρυώσουν τελείως, βάζουμε μια ποσότητα μικρή στο μέγεθος καρυδιού στο κέντρο ενός μπισκότου και καλύπτουμε με το μπισκότο που έχει τη διακόσμηση από επάνω. Στριφογυρίζουμε ελαφρά να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η κρέμα. Τα διατηρούμε σε δοχείο αεροστεγώς κλεισμένα.
Πώς δουλεύουμε την κρέμα

Σε ένα μικρό πήλινο ή γυάλινο μπωλ βάζουμε το μαλακό βούτυρο και ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη με την κάσταρντ πάουντερ σκόνη και με το κουτάλι γυρίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση και δουλεύουμε το μίγμα ώσπου να γίνει κρέμα. Ρίχνουμε και τις σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Χρησιμοποιώ πάντα την εγγλέζικη custard powder επειδή έτσι πρωτοέφτιαξα αυτά τα μπισκότα. Αλλά δοκίμασα και την κάσταρντ πάουντερ ελληνικής γνωστής μάρκας με την οποία γίνονται εξίσου υπέροχα.

Κουλουράκια γεμιστά – Eccles cakes

eccles cakes lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

Γίνονται 20 μικρά κομμάτια ή 10 μεγάλα Για τη Ζύμη
  • 250 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ λεμόνι
  • 100 ml παγωμένο νερό
Για τη Γέμιση
  • 25 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 200 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 50 γρ. κόντιτα – εγώ βάζω κομματάκια ανανά αποξηραμένου από συσκευασία όπου διατηρούνται υγρά και μαλακά
  • 100 γρ. light brown soft ζάχαρη -σε μερικά σουπερμάρκετ τη βρίσκετε και στην Ελλάδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού mixed spice –μίγμα που περιέχει τριμμένα μπαχαρικά, όπως γαρίφαλο, κανέλα, κόλιανδρο
  • Ξύσμα από 1 βιολογικό λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι και μερικές κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
Για την επικάλυψη
  • 1 ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένοDemerara ζάχαρη ή κόκκους χοντρής άσπρης ζάχαρης

Οι μη Άγγλοι, όπως εγώ, δεν τα ξέρουν με το όνομά τους και θα νομίσουν πως πρόκειται για συνταγή κέικ. Μοιάζουν μάλλον με κουλουράκια φτιαγμένα με ζύμη μπριζέ και είναι γεμιστά με κόντιτα και σταφίδες. Εγώ προτιμώ τις μαύρες σταφίδες σε συνδυασμό με κομματάκια ανανά, επειδή δεν είναι πολύ γλυκός. Μπορείτε να βάλετε κομματάκια πορτοκαλιού. Θα διασκεδάσετε στην παρασκευή της ζύμης, γιατί μια ζυμώνετε αρκετά και μια ξεκουράζεστε, μια φτιάχνετε το σχήμα του ζυμαριού και μια το χαλάτε! Είναι αστεία και συγχρόνως εύκολη συνταγή, αρκεί να βρείτε το χρόνο να ασχοληθείτε με την όλη διαδικασία! Γι’ αυτό θα τα ψήσετε την προηγουμένη από τη μέρα που θα τα σερβίρετε, ή το πρωί της ίδιας μέρας.

Η συνταγή που μου άρεσε τόσο και την υιοθέτησα είναι από το περιοδικό του BBC, Good Food, 2010.

Διαδικασία

  1. Κόβουμε το κρύο βούτυρο σε κυβάκια και το βάζουμε να παγώσει στην κατάψυξη.
  2. Φτιάχνουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει και το προσθέτουμε στη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να αναμιχθούν. Ρίχνουμε μέσα τα αποξηραμένα φρούτα, τα μπαχαρικά, το ξύσμα των φρούτων και 2-3 κουταλιές από χυμό φρέσκου πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και έχουμε έτοιμη τη γέμιση των μπισκότων.
  3. Μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε σταδιακά σε τρεις δόσεις, αλεύρι και παγωμένο βούτυρο και τα χτυπάμε ελαφρά. Να μοιάζει το μίγμα με τριμμένο ψωμί.
  4. Μέσα στον κάδο ανάμιξης ρίχνουμε το μίγμα και από πάνω το λεμόνι και το παγωμένο νερό.
  5. Ανακατεύουμε με το κουτάλι στην αρχή και σε λίγο με τα χέρια μας. Όχι πολύ, αλλά να γίνει σα ζυμάρι.
  6. Σε καθαρή, αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε το μίγμα μας και αρχίζουμε να πλάθουμε με δυο-τρεις κινήσεις, όπως σε μια πίτα. Ρολάρουμε το ζυμάρι μας με τον πλάστη για να φτιάξουμε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα 20×30 εκ., χοντρό σε πάχος 2 εκ. Κλείνουμε τις δύο πλευρές προς τα μέσα και φτιάχνουμε ένα καινούριο παραλληλόγραμμο. Το διπλώνουμε και γίνεται σα ρολό μπαστούνι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα τέταρτο της ώρας.
  7. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δυο φορές.
  8. Μετά την τρίτη φορά βάζουμε το ζυμάρι μας στο ψυγείο για μισή ώρα.
  9. Κόβουμε από τη ζύμη στρόγγυλα πιτάκια, χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι ή ένα κουπ πατ 8 εκ. Βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση.
  10. Κλείνουμε προς τα μέσα το πιτάκι και το πλάθουμε με τα χέρια μας στρόγγυλο, όπως είναι παραδοσιακά και το τοποθετούμε σε αντικολλητικό λαδόχαρτο ψησίματος πάνω σε μια λαμαρίνα. Εγώ προτιμώ το σχήμα που έχουν τα ελληνικά σκαλτσούνια και τα πλάθω μακρόστενα.
  11. Χαράζουμε με το μαχαίρι, δύο ή τρεις παράλληλες γραμμές στην επιφάνειά τους,  απαραίτητα για να φύγει ο αέρας καθώς ψήνονται.
  12. Με το χτυπημένο ασπράδι του αυγού αλείφουμε τα μπισκότα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη demerara ή χοντρούς κόκκους λευκής ζάχαρης.
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C για μισή ώρα. Από κάτω από τη λαμαρίνα σας τοποθετείστε ένα δεύτερο ταψί ώστε να έχουν ομοιόμορφο χρώμα στο ψήσιμο και να μη ροδίσουν από κάτω.
Το σχήμα τους, στρόγγυλο ή οβάλ, κανονικά είναι διπλάσιο και παραδοσιακά τρώγονται ζεστά μαζί με τσάι. Είναι τέλεια για πρωινό!
Αν θέλετε, αντικαταστήστε τις σταφίδες με κομματάκια βερίκοκο και ανανά μέσα στο μίγμα της γέμισης.

Μπισκότα Earl Grey

earl grey tea lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας φυλλαράκια earl grey τσάι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¾ φλυτζανιού του τσαγιού άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλια
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο (2 μπαστούνια) σε θερμοκρασία δωματίου

Διαδικασία

  1. Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά και φτιάχνουμε ένα μπαστούνι.
  2. Τυλίγουμε το μπαστούνι σφιχτά σε διαφανή μεμβράνη κουζίνας και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον να σκληρύνει.
  3. Όταν το βγάζουμε, όπως είναι κρύο και σκληρό, κόβεται με το μαχαιράκι πολύ εύκολα! Κόβουμε στη μέση και καθένα από τα δύο μέρη πάλι στη μέση.
  4. Κάθε κομμάτι θα το χαράξουμε σε 4 ίσα μέρη και θα κόψουμε έτσι τις 16 ίσες ροδέλες- μπισκοτάκια, διαμέτρου 5 εκ. και πάχους ½ εκ.  Προσπαθήστε να είναι ίδια τα κομμάτια για να έχουν ωραία εμφάνιση τα μπισκότα.
  5. Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια πάνω σε αντικολλητικό λαδόχαρτο ψησίματος, σε μια λαμαρίνα χωρίς να βουτυρώσουμε, για 12 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200⁰C. Στο φούρνο κάτω από τη λαμαρίνα σας, τοποθετείστε ένα δεύτερο ταψί ώστε να έχουν ομοιόμορφο χρώμα στο ψήσιμο και να μη ροδίσουν από κάτω.
  6. Προσέχουμε να ροδίσουν πολύ ελαφρά στις άκρες και τα βγάζουμε. Να μείνουν 5 λεπτά στο ταψί και μετά πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Αυτή είναι μια συνταγή της Claire Robinson. Με εντυπωσιάζει το πόσο εύκολη είναι και πόσο απίθανα νόστιμα γίνονται τα μπισκοτάκια!

Το earl grey τσάι είναι μαύρο σε ποικιλία με έντονη γεύση και άρωμα περγαμόντου. Το πολύ αρωματικό earl grey, όπως είναι το τσάι του Sainsbury’s, πραγματικά κάνει υπέροχα τα μπισκότα αυτά! Δοκιμάστε επίσης στα μπισκότα σας ένα καινούριο μίγμα earl grey με γιασεμί από γνωστή μάρκα τσαγιών.
Για να φτιάξετε το τσάι ρόφημα, βράζετε το νερό και ρίχνετε πάνω στο φακελάκι του τσαγιού. Περιμένετε 1 λεπτό και βγάζετε το φακελάκι από το φλυτζάνι. Το earl grey τσάι θα το πιείτε με λίγο γάλα μέσα, με ή χωρίς ζάχαρη. Δεν πίνετε με λεμόνι και ζάχαρη, όπως έχουμε συνηθίσει το μαύρο τσάι! Θα το απολαύσετε το πρωί αντί για το δεύτερο καφέ σας ή νωρίς το απόγευμα με δυο μπισκότα.