Αυτός, Αυτή και a cup of tea

cup of tea lenafusion.gr

Όταν διαβάζετε, εργάζεστε ή απλώς σκέφτεστε, δε θέλετε κάποια στιγμή να αφήσετε τα πάντα γύρω σας αλλά και μέσα σας να τρέχουν στο δικό τους ρυθμό και να ξεφύγετε με την αφορμή ότι… πρέπει να πιείτε οπωσδήποτε κάτι;

Τι θα επιλέγατε άραγε να φτιάξετε! Στο δικό μας σπίτι πολύ συχνά ακούγεται μέσα στην ημέρα, η φράση ….a cup of tea? Ο ένας μας ρωτάει και ο άλλος ξεκινάει τη διαδικασία του τσαγιού.

Πολύ συχνά γινόμαστε, Αυτός, Αυτή και a cup of tea!

Εγώ βέβαια, όταν την πρωτοάκουσα αυτήν τη φράση, ξαφνιάστηκα. Ήμουν συνηθισμένη στην κούπα του καφέ μου που αποτελούσε το ένα και μοναδικό συνδετικό κομμάτι των σκέψεων και των ασχολιών μου. Γιατί να αλλάξω και μάλιστα με αυτήν τη χλιαρή προσφορά που η μαμά μου εμφάνιζε  μόνον όταν ήμουν άρρωστη ή ελαφρώς κρυωμένη;

Ένα φλυτζάνι τσάι, με ή χωρίς γάλα, πράσινο ή μαύρο με μυρωδιές εσπεριδοειδών ή γλυκών καρπών; Είναι αυτό κάτι για να σε συνεπάρει ή να σε κάνει να χαρείς; Αν με ρωτούσατε λίγο παλιότερα, θα σας έλεγα: «Μέτρια ελκυστικό έως και… απόλυτα αδιάφορο!»

Αλλά «would you like a cup of tea?» είναι τελικά μια άκρως καταλυτική φράση. Έχει τη δύναμη να σταματά τα πάντα και να βάζει άλλες προτεραιότητες στην καθημερινότητα. Κάτι σα να μεταφέρεσαι σε ήρεμα μονοπάτια, μια ευχάριστη αλλαγή της διάθεσης, μια αφορμή για να ξεχνάς τις φροντίδες και να αναπνέεις από την αρχή.

Ξεκινάμε πάντα με την ήρεμη προετοιμασία του τσαγιού, ρίχνουμε το ζεστό στα φλυτζάνια, σερβίρουμε εύκολες απλές επιλογές, το λεμόνι, τη ζάχαρη, το γάλα, ο δίσκος πολύ περιποιημένος! μεταφέρεται στο καθιστικό, καθόμαστε με μια ανάσα και, τέλεια, θα πιούμε αυτό το τσαγάκι παρέα!

Και what a treat, δεν έρχεται ποτέ μόνο του! Συνοδεύεται πάντα από μια γλυκιά μπουκιά. Αυτή βέβαια είναι μια δική μας συνήθεια που ισορροπεί την έλλειψη ζάχαρης στο φλυτζάνι μας. Μπορεί να είναι ένα κομμάτι κέικ ή κάποιο μπισκότο, τέλος πάντων δύο ή και τρία… Αλλά σε αγαπημένες στιγμές θα είναι πάντα κέικ καρότου!

Μια θαυμάσια επιλογή που δύσκολα μπορείς να ξεπεράσεις. Σκούρο με γήινη, καρυδάτη γεύση στο εσωτερικό του, η ευχάριστη εναλλαγή με μια απαλά λευκή κρέμα στην επιφάνεια, μια μικρή ζαβολιά για χρώμα… Να, η απόλυτη εμφάνιση για να δέσει ένα  ατομικό κέικ με την καθαρή, λιτή αλλά απολαυστική γεύση του ζεστού τσαγιού στο φλυτζάνι…

Αναρωτηθείτε μήπως τελικά ταιριάζει και σε σας και αφού ρίξετε ακόμη μια ματιά στο παρακάτω κείμενο, ετοιμάστε το δικό σας αγαπημένο τσάι με ένα μικρό κέικ καρότου – εύκολα, ευχάριστα, χαλαρωτικά, καθημερινά!

(Visited 59 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Κεκάκια καρότου

CARROT CAKE 3 lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 2 μέτριες μπανάνες λιωμένες
  • 275 γρ. σπελτ ολικής αλέσεως (άλλες ονομασίες είναι: όλυρα ή dinkel ή farro)
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα του φαγητού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
  • Λίγο αλάτι
  • 3 αυγά χτυπημένα με το πιρούνι
  • 150 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη – soft brown sugar σε σουπερμάρκετ
  • 175 γρ. καρότο τριμμένο στον τρίφτη πολύ λεπτά
  • 50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 175 ml σταφυλέλαιο – grapeseed oil, ή ηλιέλαιο
Για την κρέμα
  • 175 γρ. τυρί σε κρέμα χαμηλών λιπαρών
  • 40 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού λεμόνι χυμός 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

Η συνταγή αυτή βασίζεται στο κέικ καρότου της Pamela Westland, από το βιβλίο της The wholefood Cookbook Προετοιμασία: περίπου ½ ώρα //Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά //Θερμοκρασία ψησίματος: 180 ⁰C

Διαδικασία

  1. Λιώστε με το πιρούνι τις ώριμες μπανάνες σε γυάλινο μπωλ ανάμιξης και αναμίξτε τη ζάχαρη μέχρι να φαίνεται σα χυλός.
  2. Σταδιακά ρίξτε τα χτυπημένα στο μίξερ ή με το πιρούνι αυγά.
  3. Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, τη σόδα και το μπέικιν και χτυπήστε  τα στο μίγμα.
  4. Αναμίξτε τα καρύδια. Χτυπήστε το σταφυλέλαιο και στο τέλος προσθέστε το τριμμένο καρότο.
  5. Ρίξτε το μίγμα σας στις προετοιμασμένες μικρές φόρμες, που τις έχετε λαδώσει και ρίξει λίγο αλεύρι παντού.
  6. Ψήστε για 40 λεπτά της ώρας ή μέχρι να βάλετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και να τη βγάλετε καθαρή, χωρίς μίγμα που κολλάει επάνω της. Βγάλτε και αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά. Βγάλτε τα τώρα από τις φόρμες να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα.
  7. Χτυπήστε με το πιρούνι τη ζάχαρη και το τυρί και προσθέστε το λεμόνι και το ξύσμα. Απλώστε επάνω στα κεκάκια σας. Σερβίρετε με μικρές φέτες λεμονιού ή λουλουδάκια καραμέλες. Αν θέλετε σκέτα με την κρέμα τους!

Ιδέες: Το κέικ αυτό δε χρειάζεται μίξερ, αν δεν έχετε μπορείτε να το χτυπήσετε με το πιρούνι και θα γίνει το ίδιο τέλειο. Θα το ψήσετε ολόκληρο σαν κέικ σε στρόγγυλη φόρμα 23 εκατοστών. Αν δεν αποφασίζετε να αλλάξετε το αλεύρι σας με σπελτ θα χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής αλέσεως.