Αν σας χαρίσουν ένα βάζο με κόκκινες πιπερίτσες

Κάποια μέρα του χειμώνα μου χάρισαν απρόσμενα ένα βάζο με κόκκινες πιπερίτσες –τσίλι από το Κιλκίς. Δεν περίμενα κάτι και αυτό το βάζο με τις κατακόκκινες φωτιές βρέθηκε ξαφνικά στα χέρια μου.

Για μια στιγμή δεν ήξερα τι να πω!

Αλλά επειδή μου αρέσουν τα μαγειρέματα συνήλθα γρήγορα και σκέφτηκα πως θα τις χρησιμοποιήσω σίγουρα. Πρώτα γιατί μου αρέσει το φαγητό να έχει λίγο καυτερό μέσα. Και με ευχαριστεί πάντα ένα δώρο γιατί είμαι σίγουρη πως είναι μια αυθεντική προσφορά αγάπης ή ακόμη στιγμιαίες  εκρήξεις στοργής για κάποιον που σκεφτόμαστε. Το ίδιο υπέροχα!

Θα κάνω λοιπόν ένα ωραίο ταψί φασόλια γίγαντες, έναν φασουλοταβά,  με τις κόκκινες φωτίτσες μέσα  και θα σερβίρω μαζί  μικρά κρεμμυδάκια στο ξύδι, τα περίφημα pickled onions, θρούμπες ελιές Θάσου και ολόφρεσκο, κρατσανιστό ψωμί με προζύμι από το φούρνο της γειτονιάς μου! Αν θα πιούμε κάτι ε, αυτό είναι αυθεντικό ουζάκι Μυτιλήνης, όχι πολύ!, ένα – δυο σφηνάκια μόνον για μια δόση ευτυχίας, ποτέ μόνοι πάντα με καλή παρέα!

 

(Visited 146 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Πρωινό Χριστουγεννιάτικο -Boxing day brunch

boxing day brunch lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 3 φέτες ψωμιού από καρβέλι ελαφρά βουτυρωμένες
  • μαρμίτα ή vegemite αλοιφή, αν θέλετε
  • 6 κρεμμυδάκια σε ξύδι-pickled onions
  • 4 φέτες σύγγλινο Μάνης, ή καβουρμάς Ρεθύμνου ή cooked ham
  • 1/2 κούπα κόκκινο λάχανο τουρσί
  • μεγάλες κούπες τσάι Earl grey με γάλα

Η συνταγή για 1 άτομο

Ιδανικά το πρωινό πιάτο της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων, της  Boxing day στην Αγγλία είναι αρκετά πλούσιο και γιορτινό! Περιλαμβάνει καπνιστό χοιρινό σαν το δικό μας σύγκλινο Μάνης ή τον καβουρμά Ρεθύμνου που το κόβετε σε φέτες ή μπουκιές, κόκκινο λάχανο τουρσί, κρεμμυδάκια στο ξύδι, βουτυρωμένες φρέσκες φέτες ψωμιού και μεγάλες κούπες τσάι earl grey με γάλα. Καταλαβαίνω κάθε φορά από το πρόσωπο του Στηβ πόσο σπουδαίο είναι το πρωινό αυτό και πόσο ταιριαστές οι γεύσεις του!

 

Κρεμμυδάκια στο ξύδι- Pickled Onions

pickled-onions-correct lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1 δίχτυ με μικρά, στρόγγυλα κρεμμυδάκια για στιφάδο, 3 κιλά περίπου
  • Αλάτι
  • Ξύδι όσο χρειαστεί, περίπου 3 μπουκάλια
  • 1-2 φακελάκια pickling spices –τα αγοράζεις και από το διαδίκτυο

Αυτή είναι μια δημιουργία του Στηβ! Την πρώτη φορά που προσπάθησε, έβαλε όλη την τέχνη του και όλες τις γνώσεις που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο.

Η κατσαρόλα με τα μικρά άσπρα κρεμμυδάκια έγινε για τρεις μέρες το αντικείμενο λατρείας του αφού εδώ εναπόθεσε όλες τις ελπίδες του για αυθεντικά pickled onions που επιτέλους θα έβρισκε δίπλα του, όπως συνήθιζε στην Αγγλία.

Αλλά την τρίτη ημέρα, έντρομος μου έδειξε πως τα κρεμμυδάκια, τοποθετημένα στο μάτι της κουζίνας όπου ξεκουράζονταν, ξαφνικά άρχισαν να σιγοβράζουν. Αλίμονο, είχε μπερδέψει τα μάτια της κουζίνας και ξεκίνησε δίχως να το θέλει μια διαφορετική διαδικασία κατανάλωσης αυτών των κρεμμυδιών από αυτήν που είχε φανταστεί.

Βέβαια, αυτήν την παρτίδα τη σώσαμε αλλιώς. Έγινε ένα καταπληκτικό Κυριακάτικο φαγητό, μοσχαράκι στιφάδο, Σιατιστινή συνταγή, μούρλια!

Έκτοτε έμαθε πώς να κάνει τα κρεμμυδάκια του.

Και με μεγάλη μου χαρά, κάθε φορά που μπαίνω στην κουζίνα το βλέμμα μου αγκαλιάζει τις στρατιές τα βαζάκια, κάθε μεγέθους που μπορείς να φανταστείς με τα μικρά ολοστρόγγυλα κρεμμυδάκια στο ξύδι, που περιμένουν πότε θα ανοιχτούν ή θα προσφερθούν σε κάποιον που έχει τις ίδιες γευστικές μνήμες! Και ένα βαζάκι, πάντα στο ψυγείο, μου κλείνει το μάτι!

Διαδικασία

  1. Τα ξεφλουδίζεις να είναι καθαρά, τα πλένεις σε κρύο νερό, κόβεις τις μύτες να είναι ολοστρόγγυλα (peel and trimm δηλαδή), τα αφήνεις να μουλιάσουν σε πολύ αλατισμένο νερό (μισό φλυτζάνι αλάτι τουλάχιστον για κάθε μέρα στην κατσαρόλα). Αυτή η διαδικασία κρατά τρεις ημέρες. Αλλάζεις το νερό κάθε μέρα.
  2. Μετά αποστειρώνεις τα βάζα με τα καπάκια τους: αφού τα πλύνεις με ζεστό νερό και σαπουνάδα, τα τοποθετείς πάνω σε στεγνό ποτηρόπανο στο φούρνο για μισή ώρα στους 100 βαθμούς. Τα αφήνεις να κρυώσουν ελαφρά.
  3. Βάζεις μέσα στο βάζο πρώτα τα κρεμμυδάκια και γεμίζεις το υπόλοιπο με ξύδι, κατά προτίμηση μηλόξυδο (apple vinegar) ή spice vinegar και 1 κουταλάκι pickling spices σε κάθε βαζάκι και ασφαλίζεις το καπάκι.
  4. Τα αφήνεις για δυο μήνες στο βάζο και μετά είναι έτοιμα προς κατανάλωση . Όταν ανοιχτούν διατηρούνται για πολύ καιρό  στο ψυγείο.

Με αυτή την τεχνική γίνονται πάντα όπως πρέπει crunchy!

Ιδέες: Μπορείς να παίξεις με τη σπιρτάδα και τη γεύση των κρεμμυδιών προσθέτοντας  τσίλι πιπερίτσες στο ξύδι ή αποξηραμένες.

 

 

Φασουλοταβάς

Φασουλοταβάς

Θα χρειαστούμε

  • ½ κιλό φασόλια γίγαντες Πρεσπών  ή Καστοριάς (ή άλλης προέλευσης φασόλια αλλά της ίδιας καλής ποιότητας)
  • 1 φλυτζάνι περίπου ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια  κόκκινα κρεμμύδια
  • 1 φλυτζάνι τριμμένες στον τρίφτη ώριμες ντομάτες και 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 πιπεριές (2 μακριές  πράσινες για τηγάνι και 1 κόκκινη Φλωρίνης)
  • 2-3 πιπερίτσες τσίλι
  • Μπόλικος μαϊντανός φρέσκος
  • Αλάτι, πιπέρι και λίγη   πασπαλισμένη ζάχαρη στη σάλτσα

Ο φασουλοταβάς χρειάζεται μια προεργασία. Μουσκεύουμε τα φασόλια σε μπόλικο χλιαρό, νερό να σκεπάζονται και τα αφήνουμε να φουσκώσουν στην κατσαρόλα όλο το βράδυ. Το φαγητό είναι για 6 άτομα. Διαδικασία

  1. Βάζουμε τα φασόλια που είχαμε μουσκέψει από το βράδυ σε νερό καθαρό και βράζουμε για δέκα λεπτά. Πετάμε το νερό.
  2. Σε καινούριο ζεστό νερό ρίχνουμε τώρα τα φασόλια μας και τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου.
  3. Συγχρόνως ετοιμάζουμε μια σύβραση: Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, τον ντοματοπελτέ και βράζουμε για 3 λεπτά, προσθέτουμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού νερό, αλάτι και πιπέρι και για το υπόλοιπο 1 τέταρτο της ώρας βράζουμε να δέσει η σάλτσα.
  4. Σε ταψί 35 × 25 εκ., στρώνουμε τα φασόλια και τα ανακατώνουμε απαλά με τη σάλτσα τους. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τις πιπεριές ολόκληρες και τις πιπερίτσες τσίλι σε ποσότητα ανάλογα με το πόσο καυτερό αντέχετε στο φαγητό, 2-3 από τις baby, ψιλοκομμένες, είναι καλά γι’  αυτό το ταψί. Συμπληρώνουμε νεράκι χλιαρό να μισοσκεπάζονται.
  5. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στη μέση, στους 200 βαθμούς Κελσίου, πάνω-κάτω. Αν τελειώνει το νερό, προσθέτουμε κι άλλο, λίγο-λίγο και πάντα ζεστό. Θα χρειαστούν περίπου 2 φλυτζάνια ακόμη.  Να ψηθούν για 1 με 1½ ώρα ώστε στη γεύση να γίνουν σα χαλβάς, όπως  λέει και η μαμά.
  6. Σερβίρουμε αφού το φαγητό μείνει εκτός φούρνου, για καμιά ώρα να δέσουν οι γεύσεις.

Ιδέες: Αν θα δοκιμάσετε στη σάλτσα σας τις ντομάτες ποικιλίας Ρόμα, τις μακρουλές κατακόκκινες, θα νιώσετε τη διαφορά στη γεύση της σάλτσας. Αλλά βέβαια δεν μπορούμε να τις έχουμε όποτε θέλουμε γιατί τις βρίσκουμε το Σεπτέμβριο μέχρι Οκτώβριο στην αγορά. Εκτός αν θέλετε να τις κάνετε σάλτσα σε βαζάκια και να τις χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας όλο το χειμώνα! Αντί για τον ντοματοπελτέ, προσθέστε κέτσαπ, αλλά τότε δε θα βάλετε τη λίγη ζαχαρίτσα στη σάλτσα. Επίσης τέλεια η γεύση του φασουλοταβά τη δεύτερη μέρα, οπότε σερβίρεται  σαν κρύος μεζές. Διατηρείται και στην κατάψυξη αλλά πρέπει να μπει την ημέρα παρασκευής του.