Ένα σαντουιτσάκι, παρακαλώ

Απρίλης μήνας και πολύ χαίρομαι γιατί έχω έτοιμη μια ιδέα για πικ νικ που με έχει ξετρελάνει τελευταία. Τώρα πικ νικ σε καταπράσινο γρασίδι με ζουζούνια και μυρωδιές λουλουδιών μπορεί ακόμη να μην μπορούμε να απολαύσουμε λόγω καιρού στη Βόρεια Ελλάδα αλλά σίγουρα σε λίγες μέρες έρχεται η ευκαιρία για την πιο τέλεια απόδραση.

Και φυσικά τι άλλο θα ετοιμάσουμε μαζί μας παρά σαντουιτσάκια, που είναι και ένα ελαφρύ γεύμα για κάθε μέρα, ειδικά τέλειο για brunch.

Αυτή τη στιγμή ξέρω, η κόρη μου θα μου πει μα γιατί μαμά δε γράφεις ιστορίες από κείνες που έγραφες στην αρχή και μπαίνεις κατευθείαν στο θέμα με τη συνταγή σου. Μπα, σου άρεσαν λοιπόν, σκεφτόμουν χθες όταν οδηγούσα κι εγώ που νόμιζα πως εξελίσσομαι σε παραδοσιακή μαμά και πολύ predictable και γι’ αυτό τις περιόρισα όσο μπορούσα.

Γιατί μεταξύ μας όλες τις ιστορίες στο μπλογκ μου τις απεύθυνα κρυφά στις κόρες μου. Λίγο όπως κάναμε όταν ήμασταν μικρές μαμάδες και θέλαμε οπωσδήποτε να μπουκώσουμε μια ακόμη πιρουνιά από αυτό το τόσο πολύτιμο γευματάκι στα τρυφερά μικρούλια μας. Και σκαρφιζόμασταν χίλιες ιδέες για να γίνει ευχάριστη η τελευταία δαγκωνιά. Έτσι κι εγώ με τις ιστορίες μου. Κατά βάθος ήθελα ώρες να τις λέω στα κορίτσια και αυτές να κάθονται όπως όταν ήταν στα δώδεκα και να μ’ ακούνε προσεχτικά. Και όμως βρήκα αυτόν τον τρόπο, εδώ για να τις σερβίρω… με τις ιδέες μου αυτή τη φορά! Τελοσπάντων, πόσο εφευρετικές μπορούν να γίνουν οι Ελληνίδες μανούλες, κανείς ποτέ δεν είναι σίγουρος.

Αλλά οι ιστορίες μου πάντα έχουν μια αφορμή που λειτουργεί ειδικά σε μένα. Βλέπω ένα φαγητό, ετοιμάζω κάτι στην κουζίνα και τσακ! Έρχεται η εικόνα από τις μνήμες μου που ταιριάζει τέλεια με το φαγητό μου.

Σήμερα λοιπόν με τον καινούριο μήνα, τι άλλο μπορεί κανείς να αναπολεί παρά βόλτες σε ελληνικές εξοχές, που γίνονται ακόμη πιο όμορφες τις απριλιάτικες μέρες. Γι’ αυτό ας φτιάξουμε τα σαντουιτσάκια που σίγουρα θα χρειαστούν.

Σκεφτείτε το αγαπημένο σας γέμισμα και προσαρμόστε το σ’ αυτήν την ιδέα. Που φυσικά δεν είναι δική μου αλλά την ξεσήκωσα από το διαδίκτυο καθώς έψαχνα για κάτι τελείως διαφορετικό. Εμφανίστηκε μπροστά μου και δε σταμάτησα να τη σκέφτομαι παρά μόνον όταν την έφτιαξα κι εγώ. Με τις δικές μου επιλογές, όπως για παράδειγμα εδώ και αρκετές παραλλαγές που δεν είναι καθόλου άσχημες.

(Visited 174 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Πιεσμένο Σάντουιτς με τόνο και λαχανικά

Θα χρειαστούμε

  • 1 ψωμί αργής ωρίμανσης με προζύμι ή κάποιo της αρεσκείας σας
  • Ντοματούλες σε τσαμπί, πλυμένες και λεπτοκομμένες σε ροδέλες
  • Αγγουράκια πλυμένα και λεπτοκομμένα σε ροδέλες, με τη φλούδα τους
  • Φύλλα κατά προτίμηση από το εσωτερικό ενός μαρουλιού
  • Γλυκές κόκκινες πιπεριές ψημένες (στο γκριλ ή από κονσέρβα αλλά στραγγισμένες)
  • 1 βαζάκι τόνος Αλοννήσου σε νερό ή λάδι
  • Πράσινο πέστο
  • Βούτυρο καλής ποιότητας αγελαδινό

Υλικά

Αυτό που είναι ενδιαφέρον στη συνταγή είναι πως θα χρειαστεί, να πατήσετε αρκετά δυνατά το φαγητό σας για να πάρει τη μορφη που θέλουμε. Θα πιέσετε, ναι θα πιέσετε πολύ αν θέλετε να το απολαύσετε.

  1. Χωρίζετε στα δύο το ψωμί και αφαιρείται την πολλή ψίχα. Γίνεται πιο εντυπωσιακό αν είναι ένα καρβελάκι στρόγγυλο, ή αν έχετε μακρόστενο κόβετε λωρίδες 6 εκ. περίπου
  2. Αλείφετε το ένα κομμάτι εσωτερικά με το βούτυρο και το άλλο με το πέστο.
  3. Απλώνετε σειρές, ομοιόμορφες σε πάχος, πρώτα τις ντοματούλες, μετά τα αγγουράκια, το μαρούλι, τις κόκκινες πιπεριές και τελευταία τον τόνο Αλονήσου, καλά στραγγισμένο από το λάδι ή το νερό.
  4. Επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά τη γέμιση αν θέλετε.
  5. Κλείνετε το σάντουιτς και τυλίγετε με μια διάφανη μεμβράνη φαγητού. Πατάτε γερά με τα χέρια για να καθίσει όσο γίνεται περισσότερο. Κατόπιν τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε στο ψυγείο, καλά «χτισμένο» από πάνω με κάποιες βαριές κονσέρβες ή μια πλάκα βούτυρο. Τα βάζουμε έτσι δηλαδή ώστε να μένουν πατημένα καλά με στερεωμένα ό,τι βάρη βρούμε στο ψυγείο ή το ντουλάπι μας. Αν τα κάνετε από το βράδυ είναι το καλύτερο ή τουλάχιστον για 4-5 ώρες έτσι πατημένα.
  6. Σερβίρετε κομμένα σε τρίγωνα ή σε μακρόστενες λωρίδες.

Το αποτέλεσμα: Μια πανδαισία χρωμάτων στο εσωτερικό και τρελή διάθεση να το καταναλώσετε αμέσως!