Ένα κέικ με Ιστορία

paint ginger cake lenafusion.gr

Σήμερα το τζίντζερ κέικ μου έχει τη δική του ιστορία! Έρχεται από το παρελθόν, από την εποχή του πολέμου. Το βρήκα σε μια κομμένη σελίδα περιοδικού, όπου έγραφε πως είναι μια παλιά συνταγή που το Kitchen Front Cafe στο Μουσείο Πολέμου του Λονδίνου  σερβίρει εκεί με μεγάλη επιτυχία, μια ανάμνηση μέσα σε τόσες άλλες.

Όταν το δοκίμασα, άρεσε σε όλους πολύ! Είναι εύκολο, απαλό και υγρό στη γεύση και τρελαίνεσαι να το φουρνίζεις γιατί μυρίζει τόσο ωραία, σαν να σιγοψήνεται καραμέλα! Και αυτό γιατί έχει μέσα golden syrup, ένα αγγλικό σιρόπι που συνηθίζεται πολύ σε αγγλικά γλυκά, σα χρυσή γλυκόζη.

Ναι, βέβαια, θα βρείτε πάντα ένα κουτί golden syrup στο πίσω μέρος του μεσαίου ντουλαπιού μου, στην κουζίνα μου, πάνω από τις βρύσες. Εκεί κρύβονται πολλά αγγλοελληνικά υλικά, απαραίτητα για τις κατασκευές μου. Κι αυτό γιατί νιώθω κάθε φορά την ανάγκη, όταν ταξιδεύω, να επενδύω στις γεύσεις από άλλα μέρη και να τις κουβαλάω μέσα σε αυτό το ντουλάπι. Αν το ανοίξετε, λοιπόν,  θα χαζεύετε για αρκετά λεπτά, σίγουρα!

Γι΄αυτό, όποια ώρα και αν θέλω να φτιάξω αυτό το γλυκό είναι για μένα, αυτό που λέμε, a piece of cake!  Αλλά το δοκίμασα και με σιρόπι μελάσας μαζί με σιρόπι από γλυκό κουταλιού κολοκύθι της Θάσου και μου άρεσε πολύ!

Μη νομίζετε πως δε συνοδεύει τέλεια ένα cup of tea! Ιδίως με earl grey ή σαμπούκο σε ένα μίγμα με μελισσόχορτο. Αλλά, όπως λέει και η κόρη μου, έχει ζέστη, μαμά, δεν το βλέπεις; Και εγώ θα την ακούσω και θα σερβίρω το κέικ μου με διάφορες παγωμένες λεμονάδες και σπιτικά φρουτοποτά.

Φσσσς! οι φυσαλίδες που πετιούνται στο πρόσωπό μου, γεμάτες δροσιά, τα χρώματα στην κανάτα, η γεύση του λεμονιού, τα φρέσκα φρούτα, ναι, αλήθεια, είναι καλοκαίρι!

(Visited 855 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Τζίντζερ κέικ

fruit from ginger cake lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 300 γρ. μαργαρίνη και ακόμη λίγη για τη φόρμα του κέικslice ginger cake lenafusion.gr
  • 400 γρ. golden syrup – σε μερικά deli καταστήματα και στην Ελλάδα
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 130 γρ. απλό αλεύρι
  • 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 στρόγγυλο κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
  • 1 στρόγγυλο κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 110 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη – soft dark brown sugar
  • 1 ½ κουταλάκια σόδα του φαγητού (διαλυμένη σε 175 ml χλιαρό νερό)

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150⁰ C. Αλείφετε με μαργαρίνη μια στρογγυλή φόρμα του κέικ, 26 εκ., και τοποθετείτε στη βάση ένα φύλλο λαδόκολλα ψησίματος.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε σιγά τη μαργαρίνη με το golden syrup (γλυκόζη). Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. . Διαλύστε τη σόδα του φαγητού σε χλιαρό νερό.
  3. Χτυπάτε το αυγό. Στον κάδο ανάμιξης κοσκινίζετε μαζί τα αλεύρια, το τζίντζερ, την κανέλα, το αλάτι  και ρίχνετε τη μαύρη ζάχαρη.
  4. Αρχίστε το χτύπημα στο μίξερ και ρίξτε το αυγό. Μετά ρίξτε λίγο λίγο το υγρό μίγμα μαργαρίνης και golden syrup. Προσθέστε τώρα και το νερό με τη σόδα.
  5. Ρίξτε το υγρό μίγμα στη φόρμα του κέικ και χτυπήστε λίγο τη φόρμα στο τραπέζι για να ισιώσει και να φύγουν φυσαλίδες από αέρα. Βάλτε στο φούρνο και ξεχάστε το για περίπου 1 ώρα. Ανοίξτε και αν χρειαστεί, ψήστε για ακόμη 5 λεπτά.
  6. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το για 10=15 λεπτά να κρυώσει. Μετά ανοίξτε τη φόρμα και βγάλτε το κέικ εκεί όπου θα το διατηρήσετε.

cake01

Ιδέες: Θα βάλετε μελάσα 2 κουταλιές της σούπας, γλυκόζη και σιρόπι από γλυκό κουταλιού (εγώ είχα κολοκύθι), στην ίδια ποσότητα των 400 γρ. Όταν το έκανα, κατά λάθος έριξα και ta καρύδια που ήταν μέσα στο γλυκό κουταλιού. Τι να πω, ήταν ένα πολύ πετυχημένο λάθος!

Ροζ φρουτοποτό με ραβέντι

fruit drinks lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1 ροζ μεγάλο γκρέιπφρουτ
  • 2 φλυτζανάκια του καφέ σιρόπι έτοιμο ραβέντι-rhubarb cordial
  • 4 φλυτζανάκια του καφέ νερό ή ανθρακούχο νερό
  • Παγάκια

Κάποτε σε κάθε μπακάλικο της γειτονιάς έβρισκες σιρόπι λεμονιού, βύσσινου, πορτοκαλιού, σουμάδα δίπλα στα μπουκάλια με τα ανθρακούχα ποτά. Αλλά και πιο παλιά οι ελληνίδες νοικοκυρές φρόντιζαν να φτιάξουν τα δικά τους σιρόπια με χυμούς φρούτων, έτοιμα σε γυάλινα μπουκάλια στα ψηλά ράφια να περιμένουν τους καλεσμένους. Μια εύκολη, φτηνή και πεντανόστιμη λύση για σερβίρισμα με μπόλικα παγάκια και με συνοδεία κάποιο σπιτικό γλυκό. Ήταν και το κέρασμα των μικρών που δεν έπιναν καφέ ή αυτών που απλά ήθελαν ένα δροσιστικό ποτό χωρίς αλκοόλ. Αν και μεταξύ μας αν προσθέσετε στο δεύτερο φρουτοποτό μου μια δόση βότκας, δε θα ήταν και άσχημο! Κάθε ανάμνηση, λοιπόν από ελληνικό καλοκαίρι έχει μέσα της και ένα ποτήρι φτιαγμένης σπιτικής λεμονάδας ή βυσσινάδας με σιρόπι. Υπήρχαν και πολλές επιλογές στα ράφια των πρώτων σουπερμάρκετ. Δυστυχώς εξαφανίστηκαν αλλά σήμερα άρχισαν και πάλι να γίνονται πολύ αγαπημένα τα σπιτικά φρουτοποτά από φρέσκα λεμόνια ή άλλα φρούτα και πολλοί, πιστεύω, θα αρχίσουν να τα προτιμούν από οικολογική συνείδηση ή από μόνη τη χαρά της δημιουργίας! Για τα δικά μου φρουτοποτά θα χρειαστείτε λάιμ-γλυκολέμονα, ροζ γκρέιπφρουτ, σιρόπι από σαμπούκο – elderflower, σιρόπι από ραβέντι – rhubarb, σιρόπι από λεμόνι, πολλά παγάκια και λεπτές φετούλες λάιμ-γλυκολέμονα μέσα σε κάθε ποτήρι.

Ροζ φρουτοποτό με ραβέντι Pink Juice with rhubarb cordial

 

Όποιος Έλληνας διαβάσει την ονομασία ραβέντι θα σουρώσει σίγουρα τα χείλη του από μια μικρή δυσφορία. Στην Ελλάδα δε χρησιμοποιούμε ραβέντια! Είναι κάτι ρίζες λαχανικών, κατακόκκινες και μακριές σα σέλερυ, που και αυτό το γνωρίσαμε τώρα τελευταία και έγινε η δεύτερη επιλογή μας στο σέλινο! Δυστυχώς δεν ξέρω αν τρώγεται εδώ αλλά στην Αγγλία το ραβέντι ή αλλιώς rhubarb καταναλώνεται ευρέως σε φαγητά, γλυκά, φρουτοποτά. Περιττό να σας πω ότι ήμουν πολύ δύσπιστη να το δοκιμάσω, δεν έβρισκα το λόγο και όταν το γεύτηκα σε μια τάρτα, ήταν τόσο ξινή που είπα αφήστε, δεν τα τρώμε αυτά τα λαχανικά στην Ελλάδα! Αλλά κάποια στιγμή κατάλαβα ότι δεν έφταιγε το λαχανικό για τη δυνατή οξύτητα της γεύσης στη συγκεκριμένη τάρτα!

Κίτρινο φρουτοποτό με σαμπούκο

sabuko-drink lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • ½ χυμό γλυκολέμονου
  • 2 φλυτζανάκια του καφέ σιρόπι σαμπούκο – elderflower cordial
  • 4 φλυτζανάκια του καφέ νερό ή ανθρακούχο νερό
  • Παγάκια – φέτες γλυκολέμονου μέσα στο ποτό

Yellow Juice with elderflower cordial

Το elderflower cordial είναι απόσταγμα φτιαγμένο με λουλούδια που μοιάζουν σαν της ακακίας ή αυτά τα μικρά, άσπρα, ντελικάτα του αγιοκλήματος και έχει μια γλυκιά μελένια γεύση και μυρωδιά. Από καθαρή τύχη βρήκαμε μια μέρα με την κόρη μου σε ένα μεγάλο ελληνικό σουπερκατάστημα το σιρόπι αυτό και κοιταχτήκαμε με έκπληξη! Αυτή η τόσο αγαπημένη της γεύση ήταν εκεί μπροστά μας με το ελληνικό όνομα σαμπούκο, που τυχαίνει να είναι και το πιο τέλειο ελληνικό τσάι, ιδανικό και για το βήχα! Το elderflower, το σήμα κατατεθέν της περιοχής Lincolnshire της Αγγλίας είναι το λουλούδι που βγαίνει από δέντρο κατά το Μάιο- Ιούνιο, συλλέγεται και αμέσως χρησιμοποιείται σε σιρόπια, αφεψήματα και ανθρακούχα ποτά. Σαν απόσταγμα συνδυάζεται με λεμόνια, γλυκολέμονα, ραβέντια, μύρτιλα και δίνει μια πολύ τέλεια γεύση. Όπου το βρείτε, δοκιμάστε το!

Σπιτική Λεμονάδα

lemons lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1 μέρος χυμός γλυκολέμονου ή αν θέλετε λεμόνι
  • 3 μέρη κρύο νερό ή ανθρακούχο νερό
  • Παγάκια-φέτες γλυκολέμονου μέσα στο ποτό
  • Σιρόπι λεμονιού όσο θέλετε

Homemade lemonade Το σιρόπι λεμονιού είναι από παλιό βιβλίο μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής της Σοφίας Απ. Σκούρα. Θα το φτιάξετε ως εξής: Σε κατσαρολάκι θα λιώσετε 2 φλυτζάνια του τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη μέσα σε 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό. Ρίξτε και μερικές φλούδες λεμονιού. Αφήστε το να βράσει για 8-10 λεπτά, χωρίς να ανακατώσετε. Βγάλτε από τη φωτιά, πετάξτε τις φλούδες, αφήστε το να κρυώσει και φυλάξτε το σε μπουκάλι αποστειρωμένο, ρίχνοντας μέχρι το στόμιο. Από αυτό το σιρόπι θα προσθέσετε στη λεμονάδα που σας προτείνω!