Ένα κέικ με αμύγδαλο

Πολύ απλό. Πολύ λιτό.

Μμμμ! Κέικ. Με αμύγδαλο.

Έτσι πρέπει να είναι το κομμάτι που θα σερβίρουμε σε απόλυτη αρμονία με ένα φλυτζάνι καφέ. Σας το παρουσιάζω σήμερα επειδή μόλις το έφτιαξα για το Σαββατοκύριακο. Είναι σίγουρα ένα γλυκό…πασπαρτού. Σου χρειάζεται για να έχεις πρόχειρο ένα κέρασμα όταν έρθει κάποιος επισκέπτης. Αλλά μπορείς να το προσφέρεις και σαν ένα μικρό δώρο, ειδικά σε όσους δεν ασχολούνται με τη ζαχαροπλαστική και θα το εκτιμήσουν καλύτερα.

Έχει μια διαφορετική διαδικασία παρασκευής από το κλασικό κέικ γι’ αυτό και το δοκίμασα. Είναι βασισμένο σε ένα παραδοσιακό κέικ από τη Νότια Ιταλία με μια παραλλαγή δική μου. Από γεύση σταθερά τέλεια και από ευκολία αρκετή. Σας το προτείνω. Viva Italia!

almond cake4

(Visited 146 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Κέικ με αμύγδαλο

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 120 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 290 γρ. αλεύρι (για κέικ και τσουρέκια)
  • 350 γρ. ζάχαρη ψιλή- caster sugar ή την κρυσταλλική τριμμένη στο μπλέντερ
  • 1 κουτάκι φρέσκια κρέμα γάλακτος 250 γρ. και 35% λιπαρών
  • 4 ασπράδια αυγών
  • 3 από τους κρόκους των αυγών
  • 90 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού εσάνς αμύγδαλου
  • ½ κουτ. γλυκού βανίλια υγρή

Διαδικασία

  1. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι ν’ ασπρίσουν και ν’ αφρατέψουν και προσθέτετε τη ζάχαρη τμηματικά για να γίνει μια μαρέγκα, γυαλιστερή και σφιχτή.
  2. Χτυπάτε σε ένα άλλο μπολ το βούτυρο που έχει μαλακώσει πολύ εκτός ψυγείου και προσθέτετε τους κρόκους. Μόλις χτυπηθούν μαζί προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε όσο να ενσωματωθεί, όχι παραπάνω.
  3. Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, την αμυγδαλόψιχα και το αλάτι. 2 φορές επαναλαμβάνετε τη διαδικασία. Το ρίχνετε τμηματικά μαζί με τη μαρέγκα στο μίγμα. Προσθέτετε το εσάνς βανίλιας και αμύγδαλου. Σημείωση: Το αλεύρι και η αμυγδαλόψιχα είναι σε αναλογίες που με το μάτι βλέπουμε πως έγινε μια ζύμη κάπως σφιχτή που δε σηκώνει άλλο αλεύρι.
  4. Ανακατώνετε με πολύ απαλές κινήσεις.
  5. Βουτυρώνετε μια φόρμα του κέικ 21 εκ. με ψηλά τοιχώματα (αν γίνεται των 9 εκ. ) και στρώνετε στον πάτο της μια λαδόκολλα.
  6. Ρίχνετε το μίγμα, στρώνετε να είναι ίσια η επιφάνεια και χτυπάτε μια φορά τη φόρμα δυνατά στο τραπέζι σας για να μην υπάρχουν φυσαλίδες με αέρα.
  7. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180⁰ C για μια ώρα και 5 λεπτά. Αφού όμως προηγουμένως, γύρω στα 45 λεπτά ψησίματος θα δοκιμάσετε με την οδοντογλυφίδα, αν το κέικ ψήθηκε και δε βγαίνει η οδοντογλυφίδα μαζί με ωμή ζύμη από το κέικ. Μην ανοίξετε βέβαια την πόρτα του φούρνου πάνω από 2 φορές.

almond cake3