Ένα κέικ για γιορτή

 

Αυτές οι σκέψεις και η παρουσίαση του γλυκού έπρεπε να γίνουν μια εβδομάδα νωρίτερα. Ουπς!!!

Έτσι θα το ονομάσω αυτό το κέικ με μήλα και χουρμάδες που έγινε τεράστιο, εντυπωσιακό, έχει μια απίθανη συγγένεια με το αγαπημένο sticky toffee pudding της μικρής μου κόρης, αλλά θέλει επειγόντως παρέα για να φαγωθεί. Γι’ αυτό το απόγευμα που θα γιορτάσουμε τα γενέθλια της αδελφής μου θα το κουβαλήσω μαζί μου για να το κεράσει μαζί με την τούρτα και τα άλλα καλούδια της.

Άλλη μια μέρα του περίφημου Όχι (28 Οκτωβρίου) ξημέρωσε και άλλη μια γλυκιά γιορτή, η πρώτη του χειμώνα στην οικογένειά μας που μας δίνει μια ευκαιρία να μαζευτούμε και να ξαναμας θυμηθούμε. Γιατί ο καθένας με τις δουλειές του, τις σκέψεις και τις αναμονές του ξεχνάει πως υπάρχει και η ωραία εκδοχή να ζεις κάποιες στιγμές με τους αγαπημένους σου, να αστειεύεσαι, να μιλάς τα συνηθισμένα. Να βρίσκεσαι απλά μαζί και να μην επικοινωνείς με το viber ή με το messenger για πιο γρήγορα και μετά να είσαι ήσυχος ότι διατηρείς μια στενή επαφή με τους δικούς σου. Καλά λοιπόν που ακόμη, αυτές οι μέρες των γιορτών και των γενεθλίων στέκονται αφορμή για να μας ενώνουν.

Είναι και μια ευκαιρία για me time, σκέφτομαι. Η ώρα δηλαδή που θα κάνω ό,τι θέλω και δεν θα δουλεύω και μπορώ να κάνω τις επισκέψεις μου χωρίς τύψεις ότι δεν έγινε μια ακόμη φόρμα ή δεν συμπληρώθηκε ένα στατιστικό. Γιατί εμείς δεν είμαστε σαν τη μαμά με τις φίλες της που μαζεύονταν κάθε Πέμπτη απόγευμα με τα παιδιά και τα γλυκά τους σε ένα καλοσυγυρισμένο σπίτι και λέγανε, γελούσανε και καπνίζανε ήρεμες με μόνες έγνοιες τα της οικογενείας τους.

Σήμερα τρέχουμε να προλάβουμε το επόμενο πρότζεκτ της ζωής μας, φοράμε, κάποιες από μας βέβαια, τον τίτλο της ageless woman και νιώθουμε και υπερήφανες που «ανήκουμε» ακόμη κάπου, ενώ δεν καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για την καινούρια εκδοχή του να δουλεύεις ασταμάτητα χωρίς επιτέλους μια free relaxed timeline. Σε αυτό το γκρουπ με έχουν κατατάξει από τώρα οι κόρες μου και είναι περήφανες και σίγουρες ότι εκεί θα μπω! Και εκεί ελπίζουν να βρεθούν κι αυτές κάποια μέρα.

Ποιος ξέρει για τότε;

Σήμερα όμως καλά που ξημέρωσε αυτή η ημέρα του Όχι και Ναι θα κάνω αυτά που θέλω, θα δω αυτούς που αγαπώ. Και σίγουρα θα αυξήσω και την εισροή θερμίδων, ένα ακόμη ευχάριστο, δικό μου, καταδικό μου διάλειμμα στην καθημερινότητα.

(Visited 200 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Κέικ με μήλα και χουρμάδες

Θα χρειαστούμε

Υλικά
Για το κέικ
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ανάμιχτα μπαχαρικά: μοσχοκάρυδο τριμμένο, τζίντζερ σκόνη, γαρίφαλλο, αστεροειδή γλυκάνισο. Το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλλο σε μικρότερη ποσότητα.
  • 5 αυγά μέτρια
  • 325 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, μαλακό
  • 250 γρ. Ζάχαρη σκούρη (εγώ έβαλα light brown muscovado sugar)
  • 150 γρ. Χουρμάδες βασιλικούς
  • 3-4 κουταλιές χυμό μήλου για τον πολτό με τους χουρμάδες.
  • 60 γρ. αποξηραμένα μήλα κομμένα σε κομματάκια
 
Για την κρέμα με καραμέλα
  • 180 γρ. ζάχαρη (golden caster sugar, αν προτιμάτε)
  • 3 κουταλιές νερό
  • 180 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών
  • 125 γρ. κρέμα τυριού πλήρη όχι μειωμένων λιπαρών
  • 180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μαλακό
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
Για τα καραμελωμένα μήλα
  • 2 μεγάλα μήλα ποικιλίας golden gala ή golden delicious
  • 180 γρ. ζάχαρη (golden caster sugar, αν προτιμάτε)
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό
 

Αυτό το κέικ το ξεσήκωσα από την αγαπημένη μου σειρά The Great British Bake off και είναι το κέικ της Kate από την τελευταία σειρά, season 8. Με εντυπωσίασε το ότι οι κριτές φάνηκαν να αρέσουν τη γεύση του και μια που είναι ο καιρός των μήλων και των ζεστών γεύσεων και αυτό το κέικ έχει κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ θέλησα να το δοκιμάσω.

Θα ήθελα να γίνουν τα μηλαράκια μου πιο καραμελωμένα αλλά η golden caster sugar που χρησιμοποιώ δεν πήρε καθόλου βαθύ καραμελέ χρώμα. Γι’ αυτό την άλλη φορά που θα το κάνω θα βάλω κανονική ζάχαρη και όχι όπως προτείνεται στη συνταγή. Κατά τα άλλα είναι πολύ απλό αρκεί να έχει ξανακάνει κανείς κάποιο κέικ, ακολουθώντας τους κανόνες του.

Αν χρησιμοποιήσουμε 1 μεγάλη φόρμα, θα χρειαστεί περισσότερο ψήσιμο.

Διαδικασία

Για το κέικ
  1. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες τους ψιλοκόβουμε και τους βράζουμε σε μέτρια φωτιά με το χυμό μήλου για 10 λεπτά. Αν τελειώνει ο χυμός προσθέτουμε καμιά κουταλιά ακόμη χυμού. Λιώνουμε με το πιρούνι ώστε να έχουμε έναν πηχτό πολτό. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο μόνο του να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε να ενωθούν περίπου 5 λεπτά. Μετά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και αφού ενσωματωθεί το καθένα, εναλλάσουμε με μια κουταλιά από το αλεύρι.
  3. Ρίχνουμε κατόπιν το υπόλοιπο αλεύρι σε δυο δόσεις, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το μίγμα μπαχαρικών.
  4. Ρίχνουμε τον πολτό με τους χουρμάδες και τα κομματάκια αποξηραμένων μήλων και ανακατεύουμε απαλά. Το μίγμα είναι χαλαρό αλλιώς βάζουμε άλλη μια κουταλιά χυμό μήλου, ώστε αν σηκώσουμε μίγμα με την κουτάλα μας,, να πέφτει με ευκολία.
  5. Χωρίζουμε σε 3 ταψάκια μεγέθους 20 εκ. που τα έχουμε βουτυρώσει και στρώσει με λαδόκολλα. Στρώνουμε απαλά την επιφάνεια.
  6. Ψήνουμε στους 180˚ C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 25 λεπτά, ή ώσπου να δούμε ότι η οδοντογλυφίδα που μπήξαμε βγαίνει καθαρή και αν πατήσουμε την επιφάνεια του κέικ κάνει ένα βαθούλωμα στο σημείο και επανέρχεται.
  7. Βγάζουμε και μετά από 5 λεπτά αναποδογυρίζουμε τα κέικ σε σχάρα χωρίς το λαδόχαρτο από κάτω τους για να κρυώσουν. Είναι έτοιμα για τη συναρμολόγηση του κέικ.
Για την κρέμα καραμέλα
  1. Πρώτα κάνουμε την καραμέλα γιατί χρειάζεται να μείνει περίπου 1 ώρα για να κρυώσει πριν τη χρήση της. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και μόλις μουσκευτεί και αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και με βούρτσα σιλικόνης ανακατώνουμε να μην δημιουργηθούν κρύσταλοι ζάχαρης.
  2. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο βρασμού την κρέμα γάλακτος. Όταν στο ζαχαρόνερο γίνει το χρώμα σαν της καραμέλας σε 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσέχουμε μην πιτσιλιστούμε γιατί θα αφρίσει με την ανάμειξη και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζεστή κρέμα γάλακτος. Επανατοποθετούμε στη φωτιά να βράσει λίγο 1-2 λεπτά και να γίνει κάπως σαν κρέμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει. Ρίχνουμε κοσκινισμένη την άχνη να ενωθούν και μετά την κρέμα τυριού που είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Όχι πολύ χτύπημα, ίσα να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε την καραμέλα και τη βανίλια.
  4. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι σε κατάσταση για άλειμμα, 1 ώρα περίπου.
Για τα μηλαράκια

Σκεφτόμουν πως και τα φιρίκια θα ήταν τέλεια, ιδιαίτερα κάποια πολύ μικρούτσικα θα μπορούσαμε να τα βάλουμε ολόκληρα ή κομμένα στη μέση. Όμως αυτά που χρησιμοποίησα τα έπλυνα, τα καθάρισα από τη φλούδα τους και με το ειδικό εξάρτημα που είναι για μπαλάκια φρούτων, έκοψα πολύ εύκολα τα μπαλάκια μήλου.

  1. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο, όπως προηγουμένως έβαλα τη ζάχαρη και το νερό και μόλις μουσκεύτηκε και άρχισε ο βρασμός, χαμήλωσα τη φωτιά και με βούρτσα σιλικόνης ανακάτωσα να μην δημιουργηθούν κρύσταλοι ζάχαρης.
  2. Μόλις γίνει το χρώμα σαν της καραμέλας, ρίχνουμε τα μηλαράκια, τα ανακατεύουμε να καλυφθούν, τα βράζουμε 1 λεπτό και κλείνουμε τη φωτιά. Σε 5 λεπτά τα αναποδογυρίζουμε σε λαδόκολλα. Να κρυώσουν για να χρησιμοποιηθούν. Κολλάνε από την καραμέλα και πριν τα χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε από την υγρή καραμέλα όσο μπορούμε για να μείνει πάνω στα μηλαράκια.
Συναρμολόγηση

Αν θέλουμε, χωρίζουμε την κρέμα σε 4 μέρη. Βάζουμε λιγότερη ανάμεσα στα κέικ από ό,τι κρατάμε για τη διακόσμηση.

Τοποθετούμε σε μια πιατέλα το πρώτο κέικ με τον πάτο του προς τα επάνω. Στρώνουμε λίγη κρέμα και μερικά από τα καραμελωμένα μήλα, κομμένα σε κομματάκια ενώ κρατάμε τα καλύτερα για διακόσμηση. Αυτό γίνεται 2 φορές. Από πάνω βάζουμε μια ποσότητα κρέμας, κάνοντας με το μαχαίρι μας σχήματα σαν κύματα.

Την υπόλοιπη την αλείφουμε γύρω γύρω αλλά να μην περιμένουμε ότι θα καλυφθεί απόλυτα το πλαινό τοίχωμα, λόγω της ποσότητας κρέμας που δεν είναι πολύ μεγάλη. Στο ψυγείο όμως θα σταθεροποιηθεί και θα δούμε ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε πολύ, ή να κάνουμε μιάμιση δόση. Αυτή είναι υπέραρκετη για την εμφάνιση και τη γεύση.

Καλή Επιτυχία!