Τα τελευταία ρεβίθια

Αυτά λοιπόν είναι τα τελευταία ρεβίθια στο ντουλάπι μου, πριν το καλοκαίρι εννοείται! Και βέβαια θα τα ξαναπάρω για σαλάτες και συνοδευτικά αλλά δε θα τα αποθηκεύω όπως κάνω το χειμώνα. Σήμερα που είχα πολύ κέφι να τα μαγειρέψω, νομίζω έγιναν τόσο νόστιμα που θέλω να σας τα δείξω. Και αν και στο σπίτι μου είχαμε εκπαιδευτεί μόνον στον παραδοσιακό τρόπο μαγειρικής οσπρίων, δηλαδή απαραιτήτως με σάλτσα και σερβιρισμένα μέσα σε λίγο πηχτό ζωμό μαζί με σαλάτα λαχανικών και ελιές, οι αλλαγές αυτές που είναι μόνον ένα μικρό άγγιγμα διαφοράς, έδωσαν μια ευχάριστη νότα στο τραπέζι μας και μας άρεσαν ιδιαίτερα. Ίσως πιο πολύ από ένα πιάτο που περιέχει κρέας!

Οι συνταγές...

Ρεβίθια ψητά με δενδρολίβανο

Θα χρειαστούμε

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 80 γρ. καρύδια, κομμένα τα περισσότερα στα δύο
  • Φρέσκα κλωναράκια δενδρολίβανο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Κάρυ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φετούλες

Ο τίτλος τα λέει όλα! Ή σχεδόν όλα γιατί λείπει ένα άλλο συστατικό, τα καρύδια που πραγματικά μετατρέπουν αυτό το πιάτο σε ένα τέλειο ορεκτικό για όλες τις εποχές.

Διαδικασία

  1. Από το βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό όχι βραστό νερό. Σκεπάζουμε με το νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό, ρίχνουμε 1 κουταλιά σούπας σόδα φαγητού και τα αφήνουμε για 1 τέταρτο της ώρας.
  2. Ξεπλένουμε τη σόδα με χλιαρό νερό και τρίβουμε απαλά τα ρεβίθια. Αν βγαίνει η εξωτερική τους φλούδα, αφαιρέστε την στα περισσότερα.
  3. Ρίξτε τα σε νερό που βράζει και μόλις αρχίσουν να βράζουν αφαιρέστε όσο περισσότερο αφρό σχηματίζεται με μια κουτάλα. Αφήστε τα να μαλακώσουν για 50 λεπτά. Στο τελευταίο τέταρτο αλατίστε τα. Σβήστε τη φωτιά και σουρώστε τα, κρατώντας 2 κουταλιές από το νερό τους.
  4. Σε ρηχό ταψάκι ρίξτε λίγο ελαιόλαδο, απλώστε 2 κούπες από τα βρασμένα ρεβίθια και σκορπίστε καρύδια με το χέρι. Σπάστε και μερικά καρύδια σε χοντροκομμένα κομμάτια.
  5. Ανακατώστε 2 κουταλιές από φρέσκο δενδρολίβανο, αλατίστε και πασπαλίστε με πιπέρι.
  6. Πασπαλίστε με τις κομμένες φετούλες σκόρδου.
  7. Ρίξτε 2 κουταλιές ελαιόλαδο από πάνω και το νερό που κρατήσατε από το ψήσιμο των ρεβιθιών. Ψήστε τα στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180⁰C, γυρίζοντάς τα στο μισό χρόνο με μια κουτάλα. Τα καρύδια θα γίνουν πεντανόστιμα και απόλυτα δεμένα σε γεύση με τα ρεβίθια.
  8. Σερβίρετε με μια σαλάτα με μαρούλι iceberg το καλοκαίρι ή βραστό μπρόκολο και καρότο το χειμώνα και ψητές πιτούλες με λάδι και ρίγανη. Τέλειο συνοδευτικό πιάτο μαζί με ένα ποτήρι κρασί ή ούζο.

ch06

Ρεβίθια άσπρα με κάρυ

Θα χρειαστούμε

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 μέτριο άσπρο κρεμμύδι σε κυβάκια, κομμένο με το μαχαίρι
  • 2 καρότο σε μικρές ροδέλες
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές της σούπας
  • ½ κύβο φρέσκων λαχανικών
  • Θυμάρι φρέσκο ή ξερό μια κουταλιά
  • Λίγο κάρυ προς το τέλος μετά το θυμάρι
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • Πιπέρι ½ κουταλάκι του γλυκού
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για 3-4 άτομα
  1. Από το βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό όχι βραστό νερό. Σκεπάζουμε με το νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό, ρίχνουμε 1 κουταλιά σούπας σόδα φαγητού και τα αφήνουμε για 1 τέταρτο της ώρας.
  2. Ξεπλένουμε τη σόδα με χλιαρό νερό και τρίβουμε απαλά τα ρεβίθια. Αν βγαίνει η εξωτερική τους φλούδα, αφαιρέστε την από τα περισσότερα.
  3. Ρίξτε τα σε νερό που βράζει και υπολογίστε από το λίτρο του νερού να έχετε στην κατσαρόλα τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπάζονται έως 1 δάχτυλο πάνω από τα ρεβίθια. Μόλις αρχίσουν να βράζουν αφαιρέστε όσο περισσότερο αφρό σχηματίζεται με μια κουτάλα.
  4. Ρίξτε το μισό κύβο λαχανικών, το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα καρότα και αφήστε τα να σιγοβράζουν για 1 ώρα και 10 λεπτά τουλάχιστον. Αν χρειάζεται ρίχνουμε και άλλο νερό. Μισή ώρα πριν το τέλος ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Στο τελευταίο τέταρτο της ώρας ρίξτε πρώτα το θυμάρι, μετά το κάρυ και το λεμόνι. Επίσης αν δεν θέλετε τον κύβο λαχανικών, βάλτε 1-2 μικρά πράσα κομμένα σε ροδέλες.
  5. Δοκιμάστε αν μαλάκωσαν αρκετά αλλιώς αφήστε για άλλα 10 λεπτά. Να μείνουν με λίγο ζωμό σα πηχτή σούπα. Να μην λιώσουν τελείως αλλά να διατηρούν το σχήμα τους και στη γεύση να είναι πολύ απαλά.
  6. Θα σβήσετε τη φωτιά και θα τα αφήσετε να χυλώσουν για μισή ώρα, ή τουλάχιστον για ένα τέταρτο πριν σερβίρετε.

ch02