Η Λαχανόσουπα

…ή γαλλιστί la soupe au chou

Όταν ήμασταν μικρές, κάθε φαγητό που περιείχε τη γεύση ή έφερε στην ονομασία του για πρώτο συνθετικό τη λέξη «λάχανο», το αποφεύγαμε κι οι δυο μας με την αδελφή μου σαν τον εξαποδώ! Κάτι λάχανο τουρσί, λαχανόρυζα κλπ, ήταν αδιανόητο ακόμη και να τα μυρίσουμε στο σπίτι. Βέβαια, γινόταν μια παρασπονδία με τους σιατιστινούς λαχανοντολμάδες της μαμάς! Για κάποιο περίεργο λόγο εκεί δε θυμόμασταν το φοβερό λαχανικό, μπρος στη μαγεία των Χριστουγεννιάτικων φαγητών στο τραπέζι και δοκιμάζαμε, ξέροντας πως η νοστιμιά ήταν σίγουρη. Ίσως γιατί ποτέ δε βλέπαμε το λάχανο όπου τυλιγόταν ο κιμάς, μας παρέσυρε το θριαμβευτικό χαμόγελο επιτυχίας της νοικοκυράς που τα έφτιαξε με μαεστρία και αγάπη.

Αλλά δεν μπορώ παρά να θυμάμαι αρκετές φορές στο σπίτι μου να ακούγεται η λέξη: λαχανόσουπα, ειδικά τώρα μετά τα Χριστούγεννα. «Έλα, αυτήν τη βδομάδα μόνο λαχανόσουπα και θα γίνεις…μανεκέν!», φράσεις που κόβονταν από πνιχτά γέλια μεταξύ των γονιών μου. Γιατί για κάποιο λόγο που η μαμά ήξερε σίγουρα, αυτή η λαχανόσουπα ήταν το ελιξήριο ομορφιάς του μπαμπά, κάθε φορά που τελείωναν οι γιορτές και τα τραπέζια.

Ποτέ δε με έπεισε η όποια τεχνική της να τη δοκιμάσω, ακόμη και σε ενισχυμένη μορφή με τυριά και ψωμάκια. Είχε λάχανο και αρκούσε. Κάτι που δε μου αρέσει. Τέλος!

Σιγά σιγά βέβαια, ανακάλυψα πως οι βιταμίνες δεν ήταν το αποκλειστικό προνόμιο του πορτοκαλιού, ούτε περιέχονται μόνον στα κίτρινα χρώματα των εσπεριδοειδών. Και όταν έμαθα πως λαχανόσουπα είναι η soupe au chou, στα γαλλικά, μου άρεσε τόσο αυτή η ονομασία της που μπήκα στον πειρασμό να δω τι είναι τελοσπάντων αυτή η σούπα με τα …σκέτα λαχανικά της.

Μια συνταγή που σκέφτηκα ήταν ανάμειξη από κείνα τα τευτέρια της μαμάς που λένε: 1η μέρα….λαχανόσουπα σε μικρά μπολάκια, όσο θέλεις!!!!, 2η μέρα …πάλι λαχανόσουπα και όσα φρούτα θέλεις…και πάει λέγοντας για καμιά βδομάδα. Απίστευτο και όμως είναι πολύ γευστική και για το κυρίως γεύμα μας σε μικρές πάντα δόσεις. Σήμερα μια μέρα πριν τα Θεοφάνεια μαγειρέψτε …άφοβα, μια soupe au chou και θα με θυμηθείτε!

Η συνταγή...

Λαχανόσουπα

Θα χρειαστούμε

  • ½ λάχανο κινέζικο, μέτριο ( προτιμώ αυτήν την ποικιλία για την ντελικάτη εμφάνιση με τα πράσινα σγουρά φύλλα αλλά και τη γεύση του)
  • 2 μέτρια καρότα
  • 2 μικρά κοκκάρια (κρεμμυδάκια στρόγγυλα για στιφάδο)
  • 1 μεγάλη πατάτα σε κύβους κομμένη
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο (αν κάνετε αυστηρή δίαιτα ή νηστεία παραλείψτε το ή βάλτε στο τέλος μια κουταλιά ταχίνι, αν σας αρέσει)
  • Αλάτι, λευκό πιπέρι
  • Φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου (ή μαϊντανού ή μαντζουράνας)

Συνταγή για 2 άτομα

Διαδικασία
  1. Πλένετε το μισό μέτριο κινέζικο λάχανο και το κόβετε σε χοντρές λωρίδες αφού αφαιρέσετε το χοντρό κοτσάνι στην άκρη του.
  2. Πλένετε και ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά σε μέτρια κομμάτια κομμένα.
  3. Ζεσταίνετε λίγο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτετε το λάχανο.
  4. Μόλις μαραθεί ελαφρά, προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από τον κόλιανδρο. Ρίχνετε λίγο ακόμη βραστό νερό μόλις που να καλύπτονται τα λαχανικά.
  5. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για ακριβώς μισή ώρα.
  6. Σερβίρετε τη σούπα σε μικρά μπολάκια με πασπαλισμένα φυλλαράκια κόλιανδρου. Αν δε βρείτε, χρησιμοποιήστε μαϊντανό ή φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας.