Γεύμα σε μπαλκόνι - Lena's Fusion Cooking

Γεύμα σε μπαλκόνι

INDIA by Phillip

Πέντε φίλοι και συγγενείς μαζευτήκαμε ένα βράδυ στις 9 σ΄ένα μπαλκόνι στην εξοχή.

Μυρωδάτος καλοκαιρινός αέρας, ένα μεγάλο κάτασπρο τραπεζομάντηλο, δυο κεράκια για φως, γέλια  και,  στο τραπέζι  μια ανάμνηση από τα παλιά που θα μας δένει πάντα:

Τα  vegetable samosas!

Πιτάκια με λαχανικά και καρυκεύματα που όσο μας έκαιγαν τον ουρανίσκο τόσο πιο φανατικοί καταναλωτές γινόμασταν, και κάθε φορά που η επόμενη στάση του τρένου ήταν Ealing station, last stop, εμείς ξένοιαστοι, κουρασμένοι και γοητευμένοι από  ομορφιές και καινούριες εικόνες,  επιβραβεύαμε τους εαυτούς μας με αυτήν την πικάντικη λιχουδιά.

Εμείς οι πέντε έχουμε κι άλλες αναμνήσεις από ταξίδια να μας ενώνουν.

Αλλά εκείνη τη φορά δυο πράγματα μας σημάδεψαν: το κοτόπουλο με τις πατάτες, σπιτικό φαγητό που μαγειρευόταν τέλεια, θα΄ταν το λεμόνι δεν εξηγείται αλλιώς και τα samosas του σταθμού με την καυτερή, τρελή γεύση τους.

Κι όταν βρισκόμαστε μαζί, ενθουσιάζομαι να μαγειρεύω για μιαν ανάμνηση: τα vegetable samosas, σαμόζας με λαχανικά,  λίγο πιο ελληνικά αλλά το ίδιο μεθυστικά!

Στο τραπέζι μαζί με τα σαμόζας και τη σάλτσα που τα συνοδεύει, υπήρχαν κοτόπουλα ρολάκια γεμιστά, ψημένα στο φούρνο, δυο σαλάτες και μπύρες. Για επιδόρπιο μια τάρτα κρέμα σοκολάτα -chocolate cream pie.

Οι συνταγές μου σήμερα είναι: σαμόζας με λαχανικά, Θασίτικη σαλάτα και η τάρτα κρέμα σοκολάτα.

(Visited 73 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Tάρτα κρέμα σοκολάτα

chocolate cake lenafusion

Θα χρειαστούμε

Για τη βάση μπισκότου
  • 250 gr. μπισκότα digestive ή με τζίντζερ
  • 155 γρ. βούτυρο ανάλατο τύπου Κέρκυρας
  • 30-60 γρ. ζάχαρη (προαιρετικά)
Για την κρέμα
  • 300 ml γάλα πλήρες
  • 30 γρ.  ζάχαρη caster (ή κρυσταλλική τριμμένη στο μπλέντερ για 2-3 λεπτά)
  • 30 γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουταλιά κοφτή κορν φλάουρ
  • 2 αυγά-ελαφρά χτυπημένα με το πιρούνι
  • 30 γρ.  ανάλατο βούτυρο
  • 100 γρ.  τριμμένη στον τρίφτη μαύρη σοκολάτα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπράντυ ή ρούμι
  • Άχνη ζάχαρη
Για το γαρνίρισμα
  • 400 γρ. σαντιγύ
  • Τριμμένη σοκολάτα γάλακτος

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 2 ώρες για το μπισκότο //1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Αλέθουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη, τα  ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπωλ μαζί με τη ζάχαρη
  2. Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στα μπισκότα.
  3. Ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα και το στρώνουμε σε μια ταρτιέρα 23 εκ., κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση. Με ένα κουτάλι πιέζουμε το μίγμα να πάει ομοιόμορφα στα τοιχώματα και να δημιουργηθεί μια λακούβα στη μέση όπου θα βάλουμε την κρέμα σοκολάτα.
  4. Βάζουμε την ταρτιέρα με το μίγμα μπισκότου στο ψυγείο, για δύο ώρες.
  5. Η κρέμα: Ανακατώνουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τα χτυπημένα αυγά σε ένα μπωλ.
  6. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα.
  7. Ρίχνουμε το γάλα στο μίγμα σιγά-σιγά και ανακατώνοντας συνεχώς. Μεταφέρουμε το μίγμα σε κατσαρόλα πάλι και σε χαμηλή  φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αισθανθούμε πως μόλις άρχισε να πήζει η κρέμα και είναι λίγο πριν το βρασμό.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια, τη σοκολάτα και το μπράντυ. Ανακατεύουμε συνεχώς.
  9. Μόλις γίνει απαλή η υφή της κρέμας, την  αφήνουμε να κρυώσει. Μπορεί να χρειαστεί να την περάσουμε από μια φαρδιά σίτα ζαχαροπλαστικής για να απομακρύνουμε τυχόν σβολιάσματα που δεν τα θέλουμε στην κρέμα. Εν τω μεταξύ θα έχει γίνει αρκετά χλιαρή.
  10. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε την κρέμα σε δόσεις πάνω στο μπισκότο που το έχουμε βγάλει από το ψυγείο, όση ώρα κρυώνει η κρέμα.
  11. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να παγώσει για μια ώρα στο ψυγείο ή καλύτερα μια νύχτα.
  12. Πριν τη σερβίρουμε θα τη γαρνίρουμε με αρκετή σαντιγύ και θα τρίψουμε από πάνω σοκολάτα γάλακτος για διακόσμηση.

Ιδέες: Αυτή η συνταγή, που βρήκα σε παλιό εγγλέζικο βιβλίο συνταγών του ’70, είναι η κλασική αμερικάνικη chocolate cream pie. Δοκιμάστε την κάποια  φορά, είναι μια πεντανόστιμη έκπληξη!

(Visited 100 time, 1 visit today)

Vegetable samosas – Σαμόζας με λαχανικά

samosas lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

Για τη γέμιση
  • 1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κυβάκια
  • 1 μέτρια καρότο, κομμένο κι αυτό σε κυβάκια
  • 1 φλυτζάνι μπιζέλια κατεψυγμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
  • 2 κουταλιές της σούπας κάρυ κόκκινο ή μπαχαρικά που σας αρέσουν
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 100 ml χυμό λαχανικών (φτιαγμένο στο σπίτι ή μισή ποσότητα από ένα  συμπυκνωμένο χυμό λαχανικών του ψυγείου διαλυμένο σε 100 ml ζεστό νερό)
Για τη ζύμη
  • 225 γρ. απλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  • 80 ml ζεστό νερό

Τα σαμόζας είναι χαρακτηριστικό Ινδικό πιάτο, πιτάκια τηγανιτά με πάρα πολύ πικάντικη γεύση, φτιαγμένα με κρέας ή μόνον λαχανικά και διαφορετικά  μπαχαρικά της ινδικής κουζίνας. Εδώ παρουσιάζεται μια εκδοχή που είναι πολύ κοντά στην ελληνική γεύση.

Η συνταγή είναι για 24 μικρά  τρίγωνα σαμόζας

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το κάρυ για λίγο ώσπου να μαλακώσουν και να αναμιχθούν οι γεύσεις.
  2. Προσθέτουμε τα λαχανικά, κομμένα σε ίδια μεγέθη, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το χυμό λαχανικών για να σιγοβράσουν 15 λεπτά της ώρας.
  3. Αν θα προσθέσουμε νερό να είναι ζεστό. Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Για τη ζύμη: Ρίχνουμε κοσκινισμένα αλεύρι και αλάτι σε έναν κάδο ζυμώματος, ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και το νερό, ανακατώνουμε απαλά από έξω προς τα μέσα  μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει μια μικρή μπάλα από ένα ζυμάρι σταθερό.
  5. Ζυμώνουμε  τώρα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά συνεχώς. Θα φτιάξουμε ένα σταθερό στην αφή, ελαστικό ζυμάρι, το οποίο θα πλάσσουμε σα μια μπάλα, θα καλύψουμε με διαφανή μεμβράνη και θα αφήσουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
  6. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 ίσα μέρη. Φτιάχνουμε μπαλίτσες με καθένα από αυτά..
  7. Με τον πλάστη μας ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε στρόγγυλο πιτάκι με διάμετρο 15 εκ.
  8. Χωρίζουμε στη μέση και κάθε τμήμα το αλείφουμε με λίγο νερό στις άκρες του, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, το τυλίγουμε σα χωνάκι με τη μια άκρη του να προεξέχει και ρίχνουμε μέσα ένα κουταλάκι από τη γέμιση.
  9. Κλείνουμε το χωνάκι με την ελαφρά υγρή (από το νερό) ζύμη που προεξέχει και το αφήνουμε σε πιάτο επάνω σε διαφανή μεμβράνη. Είναι ένα μικρό τρίγωνο πακετάκι γεμιστό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  10. Τηγανίζουμε τα σαμόζας σε καυτό λάδι, αφού τα γυρίσουμε μια φορά και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί. Τρώγονται ζεστά ή κρύα, καλύτερα μετά από 1 ώρα.

 

Ιδέες: Τα σαμόζας συνοδεύονται απαραίτητα από μία πικάντικη σάλτσα, όπως για παράδειγμα μια σάλτσα με lime pickle, medium//hot.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα σαμόζας, μέχρι τη διαδικασία 9 και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη, ελαφρά αλευρωμένα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Όταν τα χρειαστούμε, τα τηγανίζουμε απευθείας, χωρίς να ξεπαγώσουν.

Η συνταγή για τα σαμόζας  έχει δημοσιευτεί στο BBC, στο θέμα φαγητό!

(Visited 257 time, 1 visit today)