Ένας χαρταετός και μια Καθαρή Δευτέρα

primrose lenafusion.gr

Ένας περίπατος στο λόφο του Πρίμροουζ είναι μια παραμυθένια εικόνα για μένα.

Ανάμεσα σε πομπώδη κτίρια και άπειρους αυτοκινητόδρομους βρίσκεσαι να περπατάς ξαφνικά σε μια εξοχή παρέα με ένα ανοιξιάτικο αεράκι, με θέα καταπράσινες πλαγιές και ντελικάτα αγριολούλουδα. Είναι αλήθεια, άραγε;

Γιατί βέβαια, κάποιες μέρες, όπως η Καθαρή Δευτέρα, είναι λίγο δύσκολο να τις χαρείς όταν βρίσκεσαι μακριά από τις δικές σου αναμνήσεις. Ένα βήμα όμως πιο πέρα από το σπίτι σου, κάτω από τον ελαφρώς συννεφιασμένο αγγλικό ουρανό μπορείς να πετάξεις το χαρταετό σου, το ίδιο ξένοιαστα!

Περπατούσαμε λοιπόν με λαχτάρα να βρεθούμε κοντά στις αγαπημένες μας εικόνες και όταν φθάσαμε εκεί, έκανε την εμφάνιση και ο απαραίτητος χαρταετός.

Όταν τον πρωτοείδα, ήταν μέσα σε ένα σκληρό, καρό ασπρόμαυρο κουτί και φαινόταν πολύ προσεγμένος από τον ιδιοκτήτη του. Δεν έδωσα πολλή σημασία στο τι ήταν μέσα γιατί φυσικά θυμόμουν το χαρταετό που με φρενιασμένη αγάπη έφτιαχνε πάντα ο μπαμπάς για μας. Και κυρίως υπήρχε η υπόσχεση ότι είναι φανταχτερός και επιδέξιος στο πέταγμα. Καλός θα είναι κι αυτός!

Ένας χαρταετός και μια Καθαρή Δευτέρα, τέλειος συνδυασμός.

Το Πρίμροουζ δεν ήταν τελικά η έκπληξη αυτής της Καθαρής Δευτέρας. Ναι, είχα διαβάσει κάποια λογοτεχνία και είχα πλάσει τόσο όμορφες  εικόνες για αυτό το λοφάκι και ήταν what a treat για μένα,  να περπατάω στα πράσινα μονοπατάκια του. Είχα φτιάξει τα σαντουϊτσάκια μου, τα γλυκάκια μου και τη φρέσκια πορτοκαλάδα για το πικνίκ μέσα στην πόλη και αυτή ήταν μια πολλά υποσχόμενη  εκδρομή με το τρένο.primrose lenafusion.gr

Αλλά όταν άνοιξε το κουτί του χαρταετού και με λαχτάρα περίμενα να δω τον όμορφο, χρωματιστό ρόμβο να ξεπροβάλλει περήφανος και  αγέρωχος, στη θέση του εμφανίστηκε ένας συνοφρυωμένος, μικρός, πολύχρωμος δράκος που με μανία ξέφυγε από τα χέρια μας και θέλησε να τρέξει στον αέρα.

Τι είναι αυτό; Αναρωτήθηκα και έμεινα αποσβολωμένη να κοιτάω τις προσπάθειες όλων να τον κάνουν να πετάξει! Πού είναι ο χαρταετός των παιδικών μου χρόνων; Πώς θα συμβιβαστώ με παράλληλες εικόνες; Ποιαν ανάμνηση θα χτίσω στις μικρές;

daffodils lenafusion.grΕν τω μεταξύ λίγο τα γέλια, η χαρά του πετάγματος της λεπτεπίλεπτης,  κακομούτσουνης κατασκευής, ίσως τα τρεχαλητά πάνω κάτω, άντε για να τον σηκώσουμε παρέα με άλλους φίλους του στον ουρανό, ή μάλλον να τον συγκρατήσουμε να μη μας φύγει στον τρελό αέρα, κάτι οι μυρωδιές από τους κίτρινους νάρκισσους, και τα μικρά μωβ νυχτολούλουδα …ουφ!  Δεν έγινε τίποτε φοβερό με αυτήν την ανατροπή, σκέφτηκα…και τότε μόνον ησύχασα…

Οι συνταγές...

Πάστα Φλώρα χαρταετός

pasta flora02 lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 320 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 320 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 640 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½  κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
  • Ξύσμα 1 βιολογικού λεμονιού
  • Μαρμελάδα κεράσι για την επιφάνεια

Αυτή η συνταγή είναι από το παλιό βιβλίο της μαμάς μου και η ιδέα της παρουσίασης μου ήρθε όταν είδα μια τάρτα φρούτου από το italiancakes.net!

Η πάστα φλώρα θέλει τα μπαστουνάκια της από επάνω σαν καλαθάκι. Γι΄ αυτό και κρατάμε 1/3 της ζύμης. Επειδή εγώ έκανα το σχέδιο χαρταετός,  με την υπόλοιπη ζύμη έγιναν τα πασταφλωράκια της φωτογραφίας. Εμένα μου αρέσει αφράτη η πάστα φλώρα, γι΄αυτό χρησιμοποιώ ταψάκι 28 εκ. και γίνεται πιο ψηλή από τη συνηθισμένη τάρτα. Αν θέλετε κλασική εμφάνιση, το ταψάκι πρέπει να είναι μεγαλύτερο, των 30 εκ.

  1. Χτυπάμε το λιωμένο (όχι ζεστό, όμως) βούτυρο με τη ζάχαρη και ενώνουμε ένα-ένα τα αυγά.
  2. Προσθέτουμε το μπέικιν και το αλεύρι κοσκινισμένα, το κονιάκ και την τριμμένη φλούδα από το λεμόνι. Όχι από την αρχή όλο το αλεύρι. Ζυμώνοντας θα καταλάβουμε πόσο θέλει. Η ζύμη μας να είναι μαλακή, όχι πολύ σφιχτή.
  3. Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα 28 εκ. απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα, φροντίζοντας να κρατήσουμε ένα κομμάτι, περίπου το 1/3 από τη ζύμη,  για τα μπαστουνάκια από επάνω. Τρυπάμε παντού τη ζύμη με το πιρούνι.
  4. Στη λακούβα που έχει σχηματιστεί απλώνουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας, κατά προτίμηση φράουλα ή κεράσι για την κλασική πάστα φλώρα.
  5. Πλάθουμε με το υπόλοιπο μίγμα μπαστουνάκια, προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι για να πλάθονται καλά χωρίς να κολλάνε. Τα τοποθετούμε σαν πλέγμα για πλεχτό καλαθάκι από επάνω.
  6. Ψήνουμε σε μέτριο, προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C, για 40 λεπτά.

Ιδέες: Για την πάστα φλώρα χαρταετός θα χρειαστείτε μαρμελάδα κεράσι, μπλούμπερι, μανταρίνι και μήλο. Αφού ψηθεί και κρυώσει, προσθέστε, αν θέλετε, ένα ακόμη ελαφρύ στρώμα από τις μαρμελάδες για πιο πλούσια γεύση.

Ρεβίθια με σπανάκι

chick peas spinach lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 375 γρ. βρασμένα ρεβίθια με τον τρόπο που δείξαμε στο χούμους
  • 1/2 κιλό φρέσκο baby σπανάκι- είναι αλήθεια τα μικρά φύλλα σπανάκι είναι η δική μου προτίμηση!
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένος ξηρός κόλιανδρος- είναι κουκουτσάκια που τα κοπανάμε στο γουδί για να τριφτούν (αν δεν αρέσει η γεύση του κόλιανδρου χρησιμοποιήστε  ξηρό θυμάρι ή ξηρό βασιλικό με δυόσμο)

Αν θα μπείτε στη διαδικασία να βράσετε ρεβίθια και θα χρησιμοποιήσετε μόνον λίγα για το χούμους, σκέφτηκα γιατί να μην κάνουμε μια άλλη Αιγυπτιακή συνταγή που θα αρέσει πολύ και είναι και για χορτοφάγους ή για όσους κάνουν νηστεία! Μια συνταγή της Claudia Roden που ονομάζεται hummus wa sabanekh.

Για 6 άτομα

  1. Βράζουμε τα ρεβίθια και 1 τέταρτο πριν γίνουν ρίχνουμε αλάτι. Να μείνουν μόλις σκεπασμένα με το νερό, πετάμε το υπόλοιπο.
  2. Κόβουμε τα κοτσάνια και πλένουμε τα φύλλα από το σπανάκι, τουλάχιστον πέντε φορές με καθαρό νερό. Τα κόβουμε κάπως χοντρά. Ζεματάμε το σπανάκι λίγα λεπτά σε βραστό νερό.
  3. Ρίχνουμε το σπανάκι στα ρεβίθια και ανακατεύουμε να μαλακώσουν και αυτά με το βρασμό. Προσθέτουμε πιπέρι.
  4. Στο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε μαζί το σκόρδο και τον τριμμένο ξερό κόλιανδρο, μέχρι να αναδυθούν τα αρώματά τους. Αντί για κόλιανδρο μπορούμε να ρίξουμε ξηρό θυμάρι ή ξηρό βασιλικό και δυόσμο, αλλά προσοχή να μην τηγανιστούν, να προστεθούν προς το τέλος της διαδικασίας.
  5. Με αυτό το αρωματισμένο λάδι περιχύνουμε το έτοιμο σπανάκι με τα ρεβίθια και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε χλιαρό το πιάτο αυτό.

Ιδέες: Μια παραλλαγή είναι να σωτάρουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 2 κουταλιές της σούπας λάδι, προσθέτουμε τα σπανάκι και τα γυρίζουμε λίγο να μαλακώσουν, ρίχνουμε τα βρασμένα και στραγγισμένα ρεβίθια και 4 καθαρισμένες από τη φλούδα τους και κομμένες  μέτριες ντομάτες. Σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες. Σερβίρεται χλιαρό το πιάτο αυτό.

Χούμους σαλάτα

hummus lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 200 γρ. ρεβίθια (ζυγισμένα αφού βράσουν)
  • 60 γρ. από το ρεβιθόζουμο-το νερό στο οποίο βράσαμε τα ρεβίθια
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 70 ml ταχίνι
  • 50 ml χυμό φρεσκοστυμμένου λεμονιού
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο, μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα

Για 4 άτομα

Το χούμους είναι μια Αραβική σαλάτα σε αλοιφή που μπορείτε να σερβίρετε  και σκέτη μαζί με πράσινες ελιές, πικάντικο κασέρι και πίτες ψημένες με λάδι και ρίγανη στο γκριλ. Παραδοσιακά στη Μέση Ανατολή εκτός από τις Αραβικές πίτες, συνοδεύεται με φρέσκα κρεμμυδάκια, ρεπανάκια και τουρσί λαχανικά.

Η συνταγή για το χούμους είναι προσαρμοσμένη από το περιοδικό Γαστρονόμος.

Από το βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό αλατισμένο νερό. Το πρωί χύνουμε το νερό και ρίχνουμε λίγη σόδα του φαγητού, ανακατεύουμε και περιμένουμε ένα τέταρτο της ώρας. Τρίβουμε με τα χέρια μας να φύγουν κάποιες από τις φλούδες. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια με χλιαρό νερό. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Στην αρχή του βρασμού θα σχηματιστεί αφρός. Τον αφαιρούμε με την κουτάλα. Όταν είναι έτοιμα, περίπου σε ¾ της ώρας, χύνουμε το νερό αλλά κρατάμε 1 ποτήρι για να συμπληρώσουμε όσο μας χρειαστεί στην παρασκευή της σαλάτας.

  1. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια με το ρεβιθόζουμο, το σκόρδο, το κύμινο και το πιπέρι καγιέν. Χτυπάμε να πολτοποιηθούν.
  2. Ανοίγουμε το μπλέντερ και ρίχνουμε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και λευκό πιπέρι. Ξαναχτυπάμε στο μπλέντερ. Δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε κάποιο υλικό. Το χούμους πρέπει να είναι σαν αλοιφή. Το διατηρούμε στο ψυγείο σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο.
  3. Όταν σερβίρουμε θα ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο και θα γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, μια φέτα λεμόνι ή πιπέρι καγιέν το πιάτο μας.

Ιδέες: Αν βρείτε κονσέρβα βρασμένα ρεβίθια θα τα χρησιμοποιήσετε με το ζωμό τους και σας γλυτώνει από τη διαδικασία του βρασίματος. Για ευκολία και μόνον. Προσωπικά πάντα χρησιμοποιώ τη μακρά διαδικασία! Σε αφράτο μαλακό ψωμάκι ή λεπτή μεξικάνικη πίτα αλείφουμε με χούμους, ψιλοκόβουμε μια κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, έτοιμη, ψητή από βάζο και προσθέτουμε μια ψητή φέτα μελιτζάνας. Τυλίγουμε σε σάντουιτς. Μια ιδέα του Ευτύχη Μπλέτσα.